kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Marmara'da deprem

Yeni Haber
Yalova'da, 4.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünün tespitlerine göre, saat 20.53'te, merkez üssü Çınarcık olan 4.8 büyüklüğünde, orta şiddette deprem meydana geldi. Yaklaşık yarım saat sonra da 3.1 şiddetinde ikinci bir deprem meydana geldi.

İstanbul, Yalova, Adapazarı ve Bursa'da da hissedilen depremde can ve mal kaybının olmadığı bildirildi. Depremde büyük panik içinde sokağa çıkan insanların, ilerleyen saatlerde tekrar evlerine girmeye başladıkları bildirildi. Şu ana kadar herhangi bir can ve mal kaybının bulunmadığı ifade edildi.

YALOVA VALİSİ ERBAY: HERHANGİ BİR TAHRİBAT HABERİ ALMADIK

Yalova Valisi Dr. Yusuf Erbay, merkez üssü Çınarcık olan 4.8'lik depremle ilgili olarak, ''Şu ana kadar herhangi bir tahribat haberi almadık'' dedi.

Erbay, depremin ardından gerekli birimlerin Kriz Merkezi'nde toplandığını, daha önce kurulan telsiz sistemiyle kente bağlı ilçe ve köylerle iletişime geçtiklerini söyledi.

Depremin merkez üssü olan Çınarcık ve Yalova merkezde herhangi bir sorun olmadığı yönünde bilgi aldıklarını dile getiren Erbay, ''Şu ana kadar herhangi bir tahribat haberi almadık. Sadece vatandaşlarımız biraz korktular. Durumu takip etmeye devam ediyoruz'' diye konuştu.

VALİ YARDIMCISI SERT: DEPREM YERİN 11 BİN KM ALTINDA GERÇEKLEŞTİ

Merkez üssü Çınarcık olan 4.8 şiddetindeki depremin yerin 11 bin kilometre altında gerçekleştiği açıklandı. Can ve mal kaybının olmadığı depremde vatandaş korku içerisinde sokaklara döküldü.

Yalova da halk depremin ardından sokaklara döküldü. GSM hatlarında yüklenme sebebi ile kısa süreli kilitlenme yaşandı. Hatların normale dönmesi ile Yalova merkezdeki vatandaşlar, yakınlarını telefonlarla arayarak durumları hakkında bilgi verdi.

Yalova Vali yardımcısı Yalova Afet Yönetim Kriz Başkanı Derviş Ahmet Sert, depremin Çınarcık Esenköy arasında karada yerin 11 000 km altında meydana geldiğini söyledi. Sert, Yalova ve ilçelerinde can ve mal kaybı olmadığını açıkladı.

KOCAELİ'DE DEPREM PANİĞİ

Merkez üssü Yalova'ya bağlı Çınarcık olan 4.8 büyüklüğündeki orta şiddette deprem, Kocaeli'de de hissedildi. Yalova'ya sınır olan Kocaeli'nin Karamürsel ilçesinde vatandaşlar sokağa dökülürken, İzmit'te fazla hissedilmedi. İzmit'teki vatandaşların çoğu gelen telefonlar üzerine evlerinde çıktıklarını söyledi.

Yüksek binalarda kalan vatandaşlar ise depremi hissetlikten sonra çocuklarını alıpparka geldiklerini belirtti. Kendini dışarı atan vatandaşlar biraz daha dışarıda kaldıktan sonra evlerine geçeceklerini fakat korktuklarını ifade etti.

Öte yandan vatandaşların telefonlara sarılması üzerine telefonlar kilitlendi. Vatandaşlar yakınlarına ulaşmak için uzun süre telefonların açılmasını bekledi.

DEPREM, BURSA'DA DA HİSSEDİLDİ, İNSANLAR DIŞARI ÇIKTI

Çınarcık'ta meydana gelen 4.8 şiddetindeki deprem Bursa'da da hissedildi. Bursa'da bir çok mahallede insanlar korkudan kendini sokağa atarken, bir çok insanda depremi duymadığını söyledi.

Bursa'da, Birçok mahallede insanlar sokaklara döküldü. Çocuklarını ve yanlarına battaniye alarak sokağa çıkan insanlar bir süre dışarda bekledi.

Kocaeli depremi korkusunu hala yaşayan insanlar, büyük bir panik yaşadıklarını söyledi. Bir seyyar satıcı da, köfte yaptığı sırada seyyar tezgahın sallanmasıyla neredeyse elini keseceğini aktardı.

Depremin çok kısa sürmesine rağmen kendilerinde büyük bir korku oluşmasına neden olduğunu söyleyen vatandaşlar, bir süre dışarda durarak sakinleşmeyi bekledi. Bir çok çocukta ders çalışırken büyük bir panik yaşadıklarını ve hemen sokağa çıktıklarını anlattı.

Bu arada, deprem sırasında yürüyüş halinde olan ya da araçlarda seyahat eden insanlar ise sarsıntıyı hissetmediklerini kaydetti.

AFET İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜNÜN 5 OLDUĞUNU AÇIKLADI

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Çınarcık-Yolava'daki depremin büyüklüğünün 5 olduğunu açıkladı.

Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Dairesi Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, merkez üssü Çınarcık-Yalova olan depremin saat 20.53'te meydana geldiği ve büyüklüğünün Ml (yerel-lokal büyüklük) ölçme yönetimine göre 5, Md (süreye bağlı büyüklük) ölçme yöntemine göre 4.7 olduğu belirtildi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünün tespitlerinde depremin büyüklüğü Ml ölçme yöntemine göre 4.8 olarak yer almıştı.

UDİM: DEPREM, ÖZELLİKLE ÇINARCIK, YALOVA, KOCAELİ VE İSTANBUL'UN DOĞUSUNDA KUVVETLİCE HİSSEDİLMİŞTİR

Kandilli Rasathanesi Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM), bu akşamki depremin, özellikle Çınarcık, Yalova, Kocaeli ve İstanbul'un doğusunda kuvvetlice hissedildiğini bildirdi.

UDİM'den yapılan yazılı açıklamada, bu akşam saat 20.53'te aletsel büyüklüğü (yerel-lokal büyüklük ölçme yönetimine göre) 4.8 olan bir deprem meydana geldiği hatırlatılarak, depremin dış merkezinin, Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun batıya doğru uzantısı olan Kuzey Kolu üzerinde Çınarcık yakınlarında olduğu belirtildi.

Depremin dış merkezinin, Çınarcık ilçesinin yaklaşık 9 kilometre güneybatısında, odak derinliğinin 11 kilometre ve depremin sığ özellikte bir deprem olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: ''Deprem özellikle Çınarcık, Yalova, Kocaeli ve İstanbul'un doğusunda kuvvetlice hissedilmiştir. Saat 21.33'te büyüklüğü 3.1 olan hafif şiddette bir artçı deprem kaydedilmiştir. Marmara Bölgesi, depremsellik açısından Türkiye'nin en aktif yörelerindendir. Bölgede bu büyüklükteki depremler, yaklaşık 2-3 yıllık periyotlarda farklı kaynaklarda görülebilir ve bu etkinlikler bölgenin doğal aktivitesi olarak nitelendirilebilir. Deprem, can ve mal kaybına neden olabilecek bir büyüklükte değildir. Vatandaşlarımız, bölgenin 1. derece deprem bölgesi olması nedeniyle her zaman depreme karşı tedbirli olmalıdır.''

KALAFAT: DOĞAL BİR DEPREM

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat, depremin orta şiddette ve doğal bir deprem olduğunu belirterek, "Depremin doğu Marmara'da kuvvetli hissedildi. Doğal bir deprem olarak nitelendirmek lazım. Bu tür depremler çok sık olmasa da Marmara'da iki üç yıllık periyotlarda olabiliyor. Bu bölgede bu tür depremleri doğal karşılamak ve depreme karşı her an hazır olmak gerekir. Depreme dayanıklı binalarda oturmamız gerekir." dedi.