kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
UMUR TALU
Dipsiz Kuyu

Terör matematiği

Genelkurmay Başkanı'nın "terör" konuşmasının gelir dağılımından sosyal devlete, sosyal devlet için de ulus devletin gerekli olduğuna uzanması ilginçti. Doğru tespitlerle eksik teşhisler birbirini kovalasa da. Tabii bana göre.
Genelkurmay Başkanı'nın kurduğu bağlantı, kabaca özetlersem şöyle:
1. Dünya nüfusundaki artış çok hızlı. Ve bu artışın tamamı yoksul ülkelerde. 2.Yoksulluk yaygın, çünkü dünyada 500 milyarderin mal varlığı dünya nüfusunun yarısının (3 milyar kişinin) geliri kadar.
3. Aşırı nüfus ve onun yoksulluğu, gelir dağılımı bozukluğu, adaletsizlik; terör örgütleri tarafından istismar ediliyor.

İlk iki madde doğrularının ardından, üçüncüyü sadece "terörün istismarı" diye bitirdiğinizde hep eksik kalıyor.
Önce "istismarın terörü" nden daha yoğun söz etmeniz gerekiyor.
Yani adaletsizliğin, insanın ekonomik, toplumsal, siyasi, kültürel, milli, etnik, dini, mezhepsel, inanç dışı varoluşuna karşı saygısızlıktan, kaygısızlıktan, ilgisizlikten, küstahlıktan, aşağılamadan, baskıdan, istismar dan.
O zaman, dünyadaki, her yerdeki derin yarılmanın karşısına sadece "istismarcı terörle mücadele, yerel, ulusal, bölgesel ve küresel savaş" ı koyamayacağınız daha net ortaya çıkar.
Çünkü, "istismarın terörü" nün yol açtığı insani, kitlesel felaketler karşısında, "terörün istismarı", kabul edin ki, aslında daha hafiftir.
Ama kabul edilmiyor.
Ve çok adaletsiz gelir dağılımı içinde dahi, daha çok kaynak, savaşa, askeri çözümlere, silaha, bombardımana, Afganistan ve Irak işgallerinde bir ayda harcanan 30 milyar dolara dönüşüyor.