kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kıskançlıktan film izleyerek kurtulabilirsiniz

DİDEM SEYMEN / SAĞLIK SERVİSİ
10.03.2008
İmrenme şeklinde başlayan, abartıldığında ucu hasete kadar varan kıskançlık duygusunu dizginlemek elinizde! Psikolog Sinem Demir'e göre, kıskançlığı bastırmak için en etkili yöntem kişinin imrendiği hayatları anlatan filmler izlemesi ve kendini izlediği kişilerin yerine koyarak tatmin olması.....
İLİŞKİLİ HABERLER
Kıskançlıktan film izleyerek kurtulabilirsiniz
İnsanın doğasında olan kıskançlık, aslında normal bir duygudur. Ama ipin ucunu kaçırdıysanız, önlem almanızda fayda var! Kıskançlığın başlıca ilacının sosyalleşme olduğuna dikkat çeken Medical Park Fatih Hastanesi'nden Uzman Psikolog Sinem Demir, şöyle konuşuyor:

YENİ HOBİLER EDİNİN
"Aşırıya kaçmamak şartıyla film ve dizi izleyerek imrenme duygunuzu bastırabilirsiniz. Kıskançlığı dizginlemenin en doğru yolu; hobiler edinmek mesela dans etmek ve resim yapmak gibi sosyal aktivitelere katılmaktır..." Uzmanlar, kıskançlığın az veya çok hemen her insanın hissettiği doğal bir duygu olduğunu söylüyor. Kıskançlıkta önemli olan dozu kaçırmamak. Çünkü aksi takdirde hem kendinize, hem de karşınızdakine zarar verebilirsiniz! Kıskançlığın; imrenme ve gıpta etmeyle başlayıp, haset duymaya kadar gidebildiğine dikkat çeken Psikolog Sinem Demir, kıskançlığın esiri olmamanız için şu önerilerde bulunuyor: "Herkes imrenebilir, pek çok insan kıskanır, daha az insan ise haset duyar! İmrenmek olağan bir duygudur ve birçok insan tarafından hissedilebilir. Ancak bir izleyici konumunda, sürekli diğerlerinin mutluluklarını gözlemek, zamanla bir yaşam tarzı haline gelebilir. Özellikle duygusal yoksunluklar yaşadığına ve diğerleri kadar şanslı olmadığına inanan biri bunu yapabilir. Duygusal yoksunluklar herkesin hayatında zaman zaman gözlenir. Bu hissin neyle ilişkili olduğunu belirlemek önemlidir. Kıskançlığınız uzun süredir devam etmiyorsa; bir yoksunluğun yasını tutmak ya da üzülmek için kendinize bir süre izin verebilirsiniz."

AŞIRIYA KAÇILMAMALI!

Bu noktada izlenilen filmlerin ve dizilerin, bir bakıma 'diğerinin mutluluğuna, fiziksel ya da maddi gücüne imrenme' hissini telafi ettiğini vurgulayan Psikolog Demir, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Kendinizi film ve dizilerde izlediğiniz kişilerin yerine koymak, bir yere kadar sağlıklıdır. Ancak duyguları beslemek için sürekli dizilerden ve filmlerden medet umar bir aşamaya geldiyseniz; belli günler belirleyip, sizin sadece 'izleyen' değil, 'yaşayan' konumda olacağınız faaliyetler planlamanız gerekir. Ancak yine de en sağlıklı yol; hobiler edinmektir."

EVLİLİK TERAPİSİ GEREKİR

Demir, hasetin hedefi olan yani kıskanılan kişi konumunda bulunanlara ise şunları öneriyor: "Hasetin hedefi olduysanız ve bu durum yaşamınızı doğrudan etkiler hale geldiyse, mesela eğer ortada evliliğinizi etkileyen bir durum varsa, size evlilik terapisi önerilebilir. Bu tür durumlarda eşlerden biri sürekli belli kişiler tarafından haset duygusuna maruz kaldığını, diğeri ise abartılacak bir durum olmadığını tekrarlayabilir. Özellikle o 'diğerleri' bir tarafın akrabalarıysa, işler suçlama-savunma gibi bir kısır döngüye girebilir. Hasetten, bireysel olarak etkileniyorsanız, yine bir ruh sağlığı uzmanından yardım alabilirsiniz."