kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İsrail-Hamas ateşkeste anlaştı mı?

AA
Yeni Haber
İsrail ile Hamas arasında bir geçici ateşkes anlaşmasına varıldığı yolunda taraflardan farklı açıklamalar geliyor.

İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki sınırda, bir ateşkesin varlığı somut olarak gözlemlenirken, İsrail Başbakanı Ehud Olmert, ''Bir anlaşma yok'' dedi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Gazze'deki fiili Hamas hükümetinin başbakanı İsmail Haniye ise bir ateşkesten ilk kez sözederek, hükümetinin, Mısır'ın, Gazze Şeridi'nde geçici bir ateşkes sağlanması için yürüttüğü çabalara yardımcı olacağını bildirdi.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, İsrail'e resmi bir ziyarette bulunan Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek ile görüşmesi sonrasında düzenlediği basın toplantısında, geçici ateşkesle ilgili haberlere atıfta bulunarak, ''Bir anlaşma yok, doğrudan ya da dolaylı bir görüşme de yok'' sözleriyle anlaşma iddialarını yalanladı. Olmert, İsrail ordusunun Gazze'de hareket serbestisine sahip olduğunu belirtirken, ordunun Gazze'ye saldırırken özellikle mazaret aramadığını vurguladı ve ''Savaşıyoruz, çünkü onlar bize karşı savaşıyor'' diye konuştu. Olmert, ''Eğer terör durursa, Kassamlar Sderot'a, Grad roketleri Aşkelon'a düşmezse, silah kaçakçılığı ve sızmalar sona ererse, İsrail de ateşi keser'' dedi.

Olmert, Suriye ile barış görüşmelerinin başlatılması olasılığıyla ilgili bir soruya karşılık da, ''Suriye ile barış istiyoruz. Onlar, barış konusundaki bizim tavrımızın ve ne gerektiğinin farkında, biz de ne gerektiğinin farkındayız'' yanıtını verdi. Olmert, gerçek anlamda barış görüşmelerinin gerçekleşebilmesi için Suriyeliler'in bu gereklere uyacağını umduğunu da dile getirdi.

ABBAS: ''ANLAŞMA TAMAM''

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise İsrail ile Hamas arasında bir geçici ateşkes anlaşmasına varıldığını söyledi. Ürdün Kralı Abdullah ile başkent Amman'da görüşen Abbas'ın, görüşme sonrası gazetecilere, ''İlke olarak bu konuda anlaşma var. Hamas ve İslami Cihad, liderlerinin bir zarar görmemesini istedi. İsrail'in de buna mutabık olduğuna inanıyorum. Önümüzdeki günlerde bu konuda birşeyler duyacağımızı umuyorum'' dedi.

Abbas, anlaşma doğrultusunda Hamas'ın, İsrail'e roket saldırılarını durduracağını, İsrail'in de karşılığında Hamas liderlerini hedef almaktan imtina ederek, Gazze'ye saldırılarını durduracağını bildirdi.

Abbas ayrıca, İsrail'in, Gazze ablukasını hafifleteceğini ve sınırdaki geçiş noktalarını açmayı da düşüneceğini kaydetti.

Gazze Şeridi'ndeki fiili Hamas hükümetinin başbakanı İsmail Haniye de yaptığı yazılı açıklamayla anlaşmayı doğruladı. Haniye, hükümetinin, Gazze'de geçici bir ateşkese varılması için Mısır yönetiminin çabalarına yardımcı olacağını duyurdu.

Haniye, (geçici) ateşkese, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki operasyonlarının başarısız olmasının sonucu varıldığını da öne sürdü. Haniye, ''İsrail'in tavrındaki değişim, Gazze Şeridi'ne saldırılarını durdurması, başarısızlığının itirafıdır'' diye konuştu.