kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

CHP'den Genelkurmay Başkanı'na yanıt: Hükümetle aramızdan çekilsin

Yeni Haber
CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'tan gelen açıklamalara sert yanıt verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, Meclis'te gazetecilerin soruları üzerine, Genelkurmay Başkanı'ndan gelen açıklamaları değerlendirdi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve parti yöneticilerinin Kara harekatının sonlandırılması konusundaki açıklamalarda hiç kimseye yönelik bir hakaretin söz konusu olmadığını ifade eden Özyürek, şöyle konuştu:

"Elbette değerlendirmeler yapılmıştır, o değerlendirmelerimizin arkasındayız. Çünkü TSK'nın beklenmedik bir şekilde Kuzey Irak'tan çıkması, hedeflerine tam ulaşmadan, harekatın yarım bırakılması ve aynı zamanda hem ABD Savunma Bakanı Gates'in hem de Bush'un açıklamalarının hemen arkasından TSK'nın geri çekilmesi bizim açımızdan ABD'nin 'bir an önce geri çekilinmesi' noktasında, telkini olduğu izlenimini bırakmıştır. Bu yöndeki iddiamızı biz hep dile getirdik, bu iddialarımızı TBMM'ye de taşıdık. Genel Görüşme istedik, hükümet eğer bu konularda ayrıntılı bilgi vermek isterse gizli oturum da isteyebilir. Genel görüşme talebimizi kabul eder ve burada ayrıntılı bir şekilde görüşürüz."

"GENELKURMAY BAŞKANI'NIN MUHALEFETİ HAİNLİKLE SUÇLAMAYA HAKKI YOK"


Muhatap olarak siyasi iktidarı ve başbakanı gördüklerini ifade eden Mustafa Özyürek, CHP olarak Genelkurmay Başkanı'nın hükümetle aralarından çekilmesini ve tartışmalara nokta koymasını beklediklerini kaydetti. Özyürek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Ama her nedense Genelkurmay Başkanımız bu konuya nokta koymak niyetinde olmadığını söylüyor ve TSK'ne yönelik bütün eleştirilerin muhatabı benim diyor. Elbette TSK'nın sözcüsü, komutanı olarak cevap verebilir ama biz TSK üzerinden, Türk ordusu üzerinden politika yapan bir parti değiliz. TSK'nın büyük bir iş yaptığını biliyoruz, onlara saygımız sonsuz. Ancak bu geri çekilme erken olmuştur. Bu erken geri çekilmenin ABD'li yetkililerin konuşmalarının hemen arkasından gelmesi, onların telkini olduğu iddiasını, izlenimi bizde güçlendirmiştir. Biz de bunu söyledik. Yoksa TSK'nın başarısını küçümsemek veya onların moralini bozmak gibi bir niyetimiz yok ama Genelkurmay Başkanının muhalefet partilerini hainlikle suçlamaya kesinlikle hakkı yok. Türkiye'de milyonlarca kişinin oyuyla göreve gelmiş olan bir anamuhalefet partisinin sicili, seviyesi ile ilgili söz söylemeye, sıfatı ne olursa olsun hiç kimsenin hakkı yok. Biz bu tartışmaların uzamasından yana değiliz. Ama Genelkurmay Başkanımız ne yazık ki bugünkü açıklamasıyla bu tartışmaları uzatmaktadır. Biz istiyoruz ki artık hükümetle baş başa kalalım, ve bu tartışmayı hükümetle yapalım."

"TALABANİ'NİN ZİYARETİ ZAMANSIZ OLMUŞTUR"

Özyürek, Talabani'nin Ankara'ya gelişiyle ilgili bir soruya ise "Talabani'nin gezisi ile ilgili değerlendirmemizi yaptık. Zamansız bir gezi olmuştur. Nitekim TSK'nın mensupları da Talabani'nin gezisinde düzenlenen törenlere ve yemeklere katılmamıştır. Onlarda da bir rahatsızlık olduğu anlaşılıyor. Buradaki seyahatinde açık bir şekilde PKK'yı suçlayan ifadeleri olmamıştır ve sürekli Kuzey Irak'tan da Kürdistan diye, bizim kabul etmediğimiz şekilde bahsetmiştir" karşılığını verdi.

"BAŞBAKAN HAKETTİĞİ CEVABI ALACAKTIR"

"Genelkurmay Başkanı, üniformamı, başbakan siyaset elbisemi çıkarırım dedi, bu açıklamalar size yeterli gelmedi mi?" şeklindeki bir soruya ise Mustafa Özyürek, "Hayır gelmedi, ama Sayın Başbakan'dan daha yaratıcı bir duruş beklerdik. Genelkurmay Başkanı'ndan aynen kopya çekmesine gerek yoktu" dedi. Başbakan Erdoğan'ın kara harekatı konusunda muhalefete yönelttiği eleştirilerin çok ağır olduğunu ifade eden Özyürek, "Başbakan hak ettiği cevabı alacaktır" diye konuştu. CHP olarak gizli kapalı belgelerle siyaset yapmadıklarını kaydeden Özyürek, "Biz iddialarımızı ortaya koyduk, hükümetten tutarlı, kapsamlı cevap bekliyoruz" dedi.

(ANKA)