kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İşsizliğin getirdiği korku, Fed'e faizleri yüzde 2.25'e düşürtecek

ABD'li ekonomistler işsizlik rakamlarının şokunun bu hafta piyasalara yansıyacağını belirtiyor. Gözler perşembe ve cuma günü açıklanacak perakende rakamlarında olacak..
ABD piyasaları zorlu bir haftaya giriyor. İşsizlik rakamlarının yarattığı şok, ülkenin resesyona girmiş olduğu söylentisinin giderek gerçeğe dönüşmesi ve kredi krizinin etkisinin piyasalar üzerindeki baskısının artması bu hafta ABD piyasalarında kayıpları artıracağı belirtiliyor. Uzmanlar, yatırımcıların geçen hafta peş peşe gelen batık kredi haberlerinin ardından özellikle finans kağıtlarına ağır darbe aldığına işaret ederek, bu trendin içinde bulunduğumuz hafta süresince de devam edeceğine işaret ediyor.

'GERÇEKLE YÜZLEŞELİM'
Deutsche Bank Yatırım Grubu Başkanı Owen Fitzpatrick yaptığı açıklamada batmamak için yeni sermaye artırımına giden banka haberlerinin daha uzun bir süre duyulmaya devam edileceğine işaret ederek, "Her geçen gün resesyona girdiğimiz gerçeğiyle biraz daha net yüzleşmek zorunda kalacağız" dedi. Cuma günü açıklanan ve şubat ayında yaklaşık 63 bin istihdam kaybının yaşandığını gösteren rakam piyasalar üzerinde soğuk duş etkisi yaptı. Üst üste ikinci ay yüksek çıkan işsizlik rakamı, bazı çevrelerin ileri sürdüğünün aksine, reel ekonomide de işlerin aksamaya başladığının en önemli kanıtı olarak kabul edildi. Açıklanan rakam, Mart 2003'ten sonra istihdamdaki en büyük düşüş oldu.

DOW JONES YÜZDE 2.8 GERİLEDİ
Ancak düşüş işsizlik rakamlarıyla da sınırlı kalmadı. Dow Jones endeksi 12 bin puanın altına inerek haftayı yüzde 2.8'lik kayıpla 11 bin 893 puandan kapadı. Teknoloji endeksi Nasdaq'ta ise kayıplar yüzde 2.6'ya çıkarken, endeks haftayı 2 bin 212 puandan kapadı. Uzmanlar ABD Merkez Bankası'nın (Fed), işsizlik rakamlarının neden olduğu aşağı yönlü gidişin etkisini kırmak için 200 milyar dolarlık likidite desteği sağladığını ancak bunun beklenen etkiyi sağlamayacağını ileri sürdü.

'FAİZ %2.25'E DÜŞER'
Yapılan yorumlara göre son gelişmelerin ardından Fed'in 18 Mart toplantısında faizleri yeniden 0.75 puanlık düşüle yüzde 2.25'e çekeceği yönünde beklentileri yükselişe geçti. Diğer yandan yatırımcıların gözünün perşembe günü açıklanacak perakende satışları ve cuma günü duyurusu yapılacak şubat ayı enflasyon rakamlarında olacağına işaret ediliyor.