kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Danıştay kararına rağmen 3500 villa

ERHAN ÖZTÜRK
Bodrum Yalıkavak'da, Kıyı Kanunu'na rağmen 27 km.'lik alan 2004'te yapılaşmaya açıldı ve 3 bin 500 villa yapıldı. Ancak mahkeme planları iptal kararı aldı. Danıştay da bunu onadı. İnşaatlar yine de son hız devam ediyor..
Bodrum'un Yalıkavak beldesinde Kıyı Kanunu'na göre yapılaşma izni olmayan 27 kilometrelik sahil alanını 2004'te belediye imara açve bölgede yaklaşık 3 bin 500 villa yapıldı. Bölge İdare Mahkemesi planları iptal etti. Danıştay da bu kararı onayladı ve tüm villalar kaçak duruma düştü. Yalıkavak Belediye Meclisi 2001'de dönemin DYP'li Belediye Başkanı Celal Yıldızhan'ın onaylattığı imar planı ile sahildeki 18 kilometrelik yeşil alan ve kamuya terk edilmiş bölge, turizm alanı ilan edilerek imara açıldı. Bu kararın ardından bölgede inşaat yoğunluğu iki yılda yüzde 30'dan yüzde 80'lere çıktı. Bölgede villası olan eski Koç Üniversitesi Rektörü Seha Tiniç ve Şehir Plancıları Odası da belediye başkanı hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Ancak Bodrum Şehir Plancıları Temsilciliği, planın iptal edilmesi istemiyle Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'na başvurdu. Bakanlık 15 Ocak 2003'te revizyon imar planını, İmar Kanunu'na, kamu yararı ve şehircilik ilkelerine aykırı bularak iptal etti. İnşaatlar da bu kararla durdu.

2004'TE YENİDEN BAŞLADI
Fakat 2004 seçimlerinde göreve gelen CHP'li Belediye Başkanı Mustafa Saruhan'ın tekrar yapılaşmaya izin vermesiyle sahilde birbiri ardına inşaatlar başladı. 18 Mayıs 2004'te belediyenin Kıyı Revizyon İmar Planı'yla ilgili planlarda değişiklik yapması mahkemeye taşındı. Konuyla ilgili Muğla 1'inci İdare Mahkemesi Şubat 2007'de yürütmeyi durdurma, Haziran 2007'de ise iptal kararı verdi. Bunun üzerine Yalıkavak Belediyesi İdare Mahkemesi'nin kararının iptali için Danıştay'a "kısmi yapılaşma raporu" sunarak başvurdu. Ancak Danıştay 6'ncı Dairesi 24 Ekim 2007'de Muğla İdare Mahkemesi'nin kararını onadı. Danıştay'ın kararıyla bölgede son 4 yılda belediyenin verdiği ruhsatla yapılan 3 bin 500 inşaat da kaçak durumuna düştü. Yalıkavak Belediyesi son olarak yerel mahkemenin kararına karşı temyiz başvurusu yaptı.