kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Vitaminler öldürebilir!

Yeni Haber
Vücuttaki aşırı A vitaminin beyin kanaması ve felç riskini arttırdığı, kalp ve damar hastalıklarına sebep olduğu belirlendi. Yüksek düzeyde alınan C veya E vitaminlerinin de diğer nedenlerin yanında ölüm oranını yükselttiğini de ortaya çıktı.

ABD'de 83 bin 639 tıp doktorunun katıldığı araştırmada, yüksek düzey C veya E vitamini tüketiminin ölüm oranını "hafifçe" yükselttiğini belirlendi. Yüksek düzeyde tüketilen A vitamininin, C ve E vitaminine göre beyin kanaması ve felç riskini artırdığı ve kalp damar hastalıklarına neden olduğu da rapor edilen bilgiler arasında yer aldı.

KORUYUCULUKLARI KANITLANAMADI

Araştırmada ayrıca toplumda yaygın olarak kullanılmasına rağmen antioksidan A, C ve E vitaminlerinin; diyabet, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları ve kansere karşı koruyuculukları da kanıtlanamadı. Araştırmada. bu vitaminleri alanlar ile almayanlar arasında belirtilen hastalıklardan korunma açısından bir fark bulunamadı.

Bu vitaminlerin yaşlanmayı yavaşlattığı ve yaşlılıktaki beyin fonksiyonlarını koruduğuna dair genel inanış da ispatlanamadı. 55 yaş üstü kalp-damar veya şeker hastalığı olan hastalara 4.5 yıl boyunca verilen 400 IU E vitamininin bir gelişmeye neden olmadığı ve bu hastalarda özellikle böbrekleri hiçbir şekilde korumadığı da belirlendi.

(ANKA)