kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hormon tedavisi ile işitme kaybı önlendi

Yeni Haber
İsveçli bilim adamları işitme kaybını hormon tedavisiyle engelledi. Araştırmaya göre, şu an piyasada da rahatlıkla bulunabilen "östrojen hormonu", tedavi için en güçlü adaylardan birisi. ..
Başkent Stockholm'deki Karolinska Üniversitesi Fizyoloji ve Farmakoloji bölümünden Profesör Barbara Canlon, "Fareler üzerinde yapılan deneylerde Beta (östrojen) alıcılarının işitme kaybını engellediğini keşfettik" dedi.

Canlon ile beraberindeki İsveçli ve Avusturyalı araştırmacılar, fareler üzerinde yapılan büyük çaplı bir araştırma neticesinde, östrojen hormonunun iki alıcısının birinin kendini düğümleyerek, hem bayanlarda hem de erkeklerde işitme kaybını engelleyici etkiye sebebiyet verdiğini tespit ettiler.

Çalışma, Stockholm'deki Klinik Araştırmalar Dergisi'nin (Journal of Clinical Investigation) son sayısında da yayınlandı. Alpha(östrojen) alıcısının işitme kaybına bir etkisinin olmadığını, fakat beta alıcısı olmadığı zaman işitme kaybında artış görüldüğünü kaydeden Canlon, aynı etkiyi hem bayanlarda hem de erkeklerde gördüklerini vurguladı.

Canlon, daha önceki araştırmalarda, östrojenin işitme sistemini etkilediğini gösterdiğini belirterek, "Bayanlarda östrojen hormonu seviyesindeki değişimler işitme yeteneğini etkilediği biliniyordu. İlk defa bu çalışmayla, erkeklerin kulaklarında da östrojen alıcılarının bulunduğunu ve beta alıcısının işitme kaybını engellediğini keşfettik. Ayrıca erkek farelerle dişi farelerin kulaklarında aynı miktarda östrojen bulunuyor" diye konuştu.

Araştırma, sadece östrojen tedavisi yapılarak işitme kaybının bir miktar engellenebileceğini gösterirken, östrojen tedavisinin hem alpha, hem de beta alıcılarını etkileyeceğinden, tedavi için uygun olacağı diğer İsveçli uzmanlarca da ifade ediliyor. Piyasada şu an bu amaçla kullanılabilecek ilaçlar var ve bu ilaçlar göğüs kanseri tedavisine kullanılabileceği de İsveç medyasına yansıyan bilgiler arasında.

Araştırma sonuçlarının yakın zamanda İsveç'teki yaşlılar üzerinde denenmesi planlanıyor. 65 yaş üzeri insanların yüzde 80'i işitme kaybı yaşıyor. Araştırmanın yaşlılar için yeni bir umut olması bekleniyor...