kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kürtçe radyo TV ve enstitü gerekiyor '

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
* Başlatılacak entegrasyon hamlesi neleri içeriyor? Bu hamlenin içinde bence dağdakileri indirecek proje de vardır. Dağa giden yolları tıkayacak bir proje de dahildir. Kürt sorununun demokratik çözümünü mümkün kılacak reformlar mevcuttur. Aynı zamanda da ekonomik boyutu da vardır. Bu PKK'yı bitirir mı?

* O zaman DTP'nin bölgedeki durumu ne olur? PKK, Kürt sorununun çözümsüzlüğünden nemalandığı için Başbakan Erdoğan'ın bu niyetinden çok korkuyor. Bu nedenle hem PKK hem de DTP gerilim ve çatışma siyasetini yerel seçimlere kadar sürdürecektir. Bunun için AK Parti hükümeti elini çabuk tutmalıdır. Çünkü çatışmalar bahane gösterilerek demokratik adımlar atılmazsa tam da PKK ve DTP'nin istediği gerçekleştirilmiş olur. Bu da bir tuzak siyasetidir. Başbakanın da bu tuzak siyasetinin çok farkında olduğunu varsayıyorum. Ayrıca DTP, Diyarbakır'ı kaybettiğinde iddiasını ve varlık nedenini kaybedeceğinin farkında. Dolayısıyla DTP'liler AK Parti'ye Diyarbakır'ı bırakmamak için ellerinden gelen her şeyi yapacaktır.

DTP HÂLÂ GÜÇLÜ

* AKP Diyarbakır'ı alabilir mi?
AK Parti şunu bilmeli ki Diyarbakır çantada keklik değil. DTP gücünü muhafaza ediyor. Hele de gerilim ve çatışma ortaya çıkarsa bu ortamda AK Parti'nin siyasal bir üstünlük düşünmesi çok zor olur. Hemen demokratik, kültürel açılımlar, yani okullarda Kürtçenin seçmeli dil olmasını sağlayacak, 24 saat yayın yapan Kürtçe radyolar ve televizyonların açılmasına izin veren, üniversitelerde Kürdoloji enstitüsünün kurulmasına olanak sağlayan yasal düzenlemelerin yapılması gerekir.