kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kardeşini kıskanmasını önleyin

07.03.2008
Kızım henüz iki yaşında ve yakında doğacak olan kardeşini daha şimdiden çok kıskanıyor. Ne yapmam gerekiyor? Meliha K./İstanbul

Memorial Hastanesi Çocuk Hastalıkları Merkezi'nden Pedagog Dr. Melda Alantar kardeş kıskançlığı ile ilgili yapmanız gerekenler hakkında bilgi verdi:

* Her çocuk özeldir. Kişilik özellikleri, ilgi ve becerileri farklıdır. Anne-babalar çocuklarını birbirleriyle kıyaslamamalı, kendilerine özgü niteliklerini ortaya koyabilmeleri için onlara fırsatlar hazırlamalıdır.

* Bebeğin ve diğer kardeşin yatak odaları ayrılmalı. Mekanın düzenlenmesinde çocuğun tercihlerine de önem verilmeli.

* Yeni bebeğe takılacak isim konusunda diğer kardeşlere de fırsat tanınmalı. Kardeş ultrasonografi muayenesinde bulunabilir ya da elde edilen görüntüler ona da gösterilebilir.

* Bazı çocuklar doğum sırasında annelerinin zarar göreceği yönünde bir endişe taşırlar. Onlara, bebeğin oluşumu ve dünyaya gelmesiyle ilgili yaşına uygun, kısa ve doğru bilgiler verilmelidir.

* Yakın aile veya arkadaş çevresinde yeni doğan bebekler varsa, ziyaret edilmelidir. Annebabasının başka bir bebeği kucaklayarak sevmesi, çocuğu kardeşinin doğumuna hazırlar.