kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Öğretmenlerin filesi dolmuyor

Yeni Haber
Türkiye'deki bir öğretmen, çarşı filesini doldurmak için OECD ülkelerindeki meslektaşlarına göre maaşından 5 ile 12 kat daha fazla para ayırması gerekiyor.

Türk Eğitim Sen'in araştırmasına göre; içinde ekmek, et, balık, süt, yağ, meyve, sebze, şeker, bal gibi gıda ürünlerinin bulunduğu bir fileyi doldurmak için Almanya'da göreve yeni başlayan bir öğretmen ayda maaşının yüzde 3.4'ünü, 15 yıllık bir öğretmen yüzde 2.6'sını; İngiltere'de göreve yeni başlayan bir öğretmen maaşının yüzde 4.8'ini, 15 yıllık bir öğretmen yüzde 3.3'ünü; Hollanda'da göreve yeni başlayan bir öğretmen maaşının yüzde 4.9'unu, 15 yıllık bir öğretmen maaşının yüzde 3.4'ünü ayırıyor.

Aynı durum Lüksemburg, Norveç, İrlanda, İzlanda ve İsviçre'de de görülüyor. Bir fileyi doldurabilmek için Lüksemburg'da göreve yeni başlayan bir öğretmen ayda maaşının yüzde 6.9'unu, 15 yıllık bir öğretmen maaşının yüzde 3.4'ünü; Norveç'te göreve yeni başlayan bir öğretmen maaşının yüzde 7.2'sini, 15 yıllık bir öğretmen yüzde 5.8'ini; İrlanda'da göreve yeni başlayan bir öğretmen maaşının yüzde 6.2'sini, 15 yıllık bir öğretmen yüzde 3.3'ünü; İsviçre'de göreve yeni başlayan bir öğretmen maaşının yüzde 4'ünü, 15 yıllık bir öğretmen ise yüzde 2.5'ini; İzlanda'a göreve yeni başlayan bir öğretmen maaşının yüzde 6.7'sini, 15 yıllık bir öğretmen yüzde 5.1'ini harcıyor.

OECD ülkelerinin eğitim çalışanları bir fileyi doldurmak için maaşından yüzde 2.5 ile yüzde 7.2 oranında ücret ayırması gerekirken; Türkiye'de durum oldukça farklı. Türkiye'de göreve yeni başlayan bir öğretmenin maaşından ayırmak zorunda olduğu oran yüzde 36, 15 yıllık bir öğretmenin ise yüzde 30. Yani Türkiye'de bir öğretmenin filesini doldurmak için OECD ülkelerine göre, maaşından 5 ile 12 kat daha fazla para ayırması gerekiyor.

Araştırmayla ilgili açıklama yapan Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu araştırma ülkemizde alım gücünün AB ve OECD ülkelerine kıyasla ne denli düşük olduğunu ortaya koymakta. Çalışanlar ne yazık ki filesini doldurabilmek için çarşıda, pazarda ince bir hesap yapmak zorundadır. Maaşının büyük çoğunluğu sadece gıda ve kiraya giden Türk öğretmenler düşük yaşam standartına sahiptir. Kemer sıkan ancak takati kalmayan çalışanlar, artık çözüm beklemektedir. Türk öğretmenler de tıpkı Almanya ya da Hollandalı meslektaşları giib aynı imkanlara sahip olmalıdır."

CİHAN