kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
YAVUZ DONAT

Konya'dan "yemek türküleri"

Ankara'da hava "gerilince", soluğu Anadolu'da alırız.
Bunu siyasetçilere de öneririz.
Anadolu işinde gücünde, kendi halinde ve "gerilimden rahatsız."
Konya'dayız. Gezip gördüklerimizi, dinlediklerimizi uzun uzun yazacağız. Konyalının biri dedi ki:
- Yediklerinizi de yazın. Yazın ki, kimse yemek isimleriyle oynamaya kalkmasın.
Bir "yemek isimleri tartışması" eksikti. "Kadınbudu, dilberdudağı, hanımgöbeği, vezirparmağı, analıkızlı" gibi pek çok yemek ve tatlı ismi "değişsin mi, değişmesin mi?"
İşte "nurtopu gibi" yeni bir tartışmamız daha doğdu.
A. Sefa Odabaşı "araştırmacı."
"Konya Mutfak Kültürü" üzerine kitap yazdı. Çalışmasını "üniversite destekledi. Konya Ticaret Odası" bastı.
Konya örfüne, adetine, geleneğine bağlı bir yer.
"Mevlana'nın evi." Yemeklerde "donyağı" da kullanılıyor. Şimdi "yağın adını" değiştirelim mi?
Konya'da 3 çeşit erik var: Hamıdatlı, gök erik ve "sepete sıçan."
"Sepete sıçan" sulu erik... Çarşıya götürülürken patlar, suyu sepete bulaşır. "Bu eriğin de" adını değiştirelim mi?
Konya'nın şarkısında, türküsünde, ninnisinde, bilmecesinde, manisinde "yemek" de var, "sebze meyve" de:
"Bahçelerde pırasa
Yaprağına kar yağsa
Kızlar kocasız kalsa
Oğlanlara yalvarsa"
"Bazı yemek isimlerini değiştirelim" diyen aklıevveller "Konya Mutfak Kültürü" kitabını bir okusalar.
Düğünde dernekte, nişanda bağbozumunda "en çok hangi türküyle göbek atılır?"
"Şekerli, sucuklu, pastırmalı" Konya türküsüyle. (Sayfa 31)
Acaba "sözlerini" kim değiştirebilir?
Hani ya da benim elli dirhem şekerim
Sarhoş ol da ben kahrını çekerim
Hani ya da benim elli dirhem sucuğum
Konyalıdan oldu benim çocuğum
Hani ya da benim elli dirhem yoğurdum
Konyalıdan oğlan çocuk doğurdum
Of hani ya da benim elli dirhem pastırmam
Konyalıdan başkasına bastırmam.