kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Sabancı ve Ulusoy'a önerimiz var

KIZMAYIN, alınmayın!
Böylesine özel bir günde kadınları değil, iki önemli adamın hikâyesini yazıyorum. Biri, finans kapitalin Türkiye'deki duayeni Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Erol Sabancı. Geçen yıl Akbank'ın yüzde 20' sini 3.2 milyar dolara Citibank'a sattı.
Diğeri, sıkı bir profesyonel olan Oyak Holding'in Genel Müdürü Coşkun Ulusoy. Özelleştirme İdaresi'nin açtığı ihalede çelik devi Ereğli'yi 2 milyar dolara satın aldı. Yurtdışından 3 yılı geri ödemesiz, 10 yıl vadeli, yıllık yüzde 5 faizle borç para buldu. Sonra Oyak Holding'in banka ve sigorta şirketini sattı. Toplam 3.6 milyar dolar parayı cebine koydu.
Yanlış anlamayın!
Bu para Türk halkının geleceği için sigorta. Yatırım için yönlendirmeyi bekliyor. Şu an tasarruf olarak park etti, duruyor.
Abartmıyoruz, bu tasarruf, küresel fırtınanın göbeğinde Türkiye'yi rahatlatıyor.
Niye mi?
Bugüne kadar başımıza ne geldiyse 'döviz atağından' geldi. Kriz demeye görün! Aklımıza hemen dolar düşüyor. Türk halkı olarak kâbusumuz elbette dolar atağı!
Diyelim ki, önümüzdeki günlerde dolarda atak başladı, yabancı bonosunu satıp, döviz aldı, Türkiye'den çıkıyor, döviz fiyatı fırladı. İnanın, 'tasarruf' diye park etmiş bu dolarlar döviz atağını önlemek için en önemli silahımız olacak! Geçmişte Merkez Bankası'nın yaptığı gibi bu para piyasaya market maker'lık yapacak...
Açık açık söylüyorum. O yüzden bu iki adam önemli. İkisi de iyi stratejist. İkisi de vizyon sahibi. İkisi de yerel krizde yerel parayla, küresel krizde küresel parayla bekliyor.
Daha ne olsun?
Türk halkı sağolsun! Tasarruf bilinci sıfır. Eline para geçti mi taşa, toprağa ve arabaya yatırıyor. Büyük çoğunluk ise kredi kartı borçlusu. O yüzden bu iki önemli adamın bu ülke için özel bir kampanyanın öncüsü olması gerekiyor. Kampanyanın adı, "Tasarrufu kadın yapar!" olmalı.
Çünkü evde üreten, hesap yapan ve planlayan kadından başkası değil ki! Bu ülkede kadının gücü kimsenin umurunda da değil, kadın hep kullanılıyor. Ama bu iki önemli adam, bu noktada kadının gücünü görmeli...
"Üretim için tasarruf" deme cesaretini göstermeli.
Çünkü,Türkiye'nin krizleri önlemek için tasarrufa ihtiyacı var.
Herkes görev başına!.. Üretelim, tüketelim, tasarruf edelim.
Bu da bir kadın yazısı...