kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İspanya'da yarın genel seçim var

Yeni Haber
İspanya'da terör örgütü ETA'nın dün küçük bir belediyede sosyalist partiden eski belediye meclis üyesi olarak görev yapan İsaias Carrasco'yu karısı ve kızının gözleri önünde öldürmesinin ardından yarın genel seçimlere gidilecek.

Genel seçimleri "boykot" çağrısı yapan ETA'nın, seçimlere gölge düşürmek amacıyla düzenlediği belirtilen saldırı, tüm siyasi partilerle devlet kurumları ve sosyal örgütler tarafından sert dille kınandı. ETA'nın saldırısına demokratik tepki olarak, başta Bask halkı olmak üzere, tüm İspanyollara yarın sandık başına giderek oy kullanmaları çağrısında bulunuldu. Bask gazeteleri de vatandaşlara "oy kullanın" mesajları verirken, dün akşam İspanya'nın birçok kentinde ETA'nın saldırısının kınandığı küçük çaplı gösteriler düzenlendi.

Bu arada Carrasco'nun daha önce görev yaptığı Arrasate Belediyesinin Başkanın, ETA yanlısı olduğu gerekçesiyle genel seçimlere girmesi yasaklanan Bask Ulusal Hareketinden (ANV) olduğu belirtilerek, gerek belediye başkanının gerekse ANV'nin cinayeti kınamaması tepkilere yol açtı.

Carrasco'nun cenazesi, ANV'nin karşı çıkmasına rağmen, halkın ziyaret etmesi ve ailesine başsağlığı dileğinde bulunması için belediye binasına götürüldü. Carrasco'nun cenazesi, yerel saatle 17.00'de kaldırılırken, törene devletin üst düzey temsilcileri de katılacak.

ETA'nın saldırısıyla bir anda gündem değişse de yarın yaklaşık 35 milyon seçmen, gelecek 4 yıl ülkeyi yönetecek hükümeti belirlemek üzere sandık başına gidecek.

ETA'nın saldırısının seçimlerin sonucuna etki etmesi beklenmezken, anketler iktidardaki Sosyalist İşçi Partisinin (PSOE) lideri Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun rakibi sağ görüşlü Halk Partisinin (PP) lideri Mariano Rajoy'un 3-5 puan önünde olduğunu gösteriyor.

İspanya'da genel seçimlerle birlikte ülkenin 17 özerk yönetiminden biri olan Endülüs Özerk Yönetiminde de başkanlık seçimi yapılacak. Endülüs bölgesinde iktidarda olan PSOE'nin yeniden kazanması bekleniyor.

AA