kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Su güzelleştirir' miti yalan çıktı!

05.03.2008
Her ne kadar su içmenin güzelliğimiz ve sağlığımız için çok önemli olduğuna inansak da, uzmanlar bu konuda farklı düşünüyor. İşte, yıllardır söylenen 'Su içen güzelleşir' inanışının doğru olmadığını iddia eden görüşler.....
* Ne kadar su içersem, cildim o kadar parlar...
Londra ve LosAngeles'taki The Cranley Klinik'ten Dr. Nick Lowe, "Hayır parlamaz, çünkü su içmek cildinizi nemlendirmez" diyor: "Cildin görünen ve koruyucu katmanı en üst yüzeyidir ve bu yüzey hiçbir zaman nemini kaybetmez. Cildinizin parlak görünmemesinin susuzlukla hiçbir alakası yoktur."

* Sağlıklı olmam için çok su içmem gerekir...
Loughborough Üniversitesi'nden Profesör Ron Maughan, "Vücudumuza yeterli miktarda sıvı ve sulu besin aldığımız sürece su içmemize gerek yok" diyor. Örnek olarak da yüzde 93'ü sıvı olan domatesi veriyor; "Ağırlıklı olarak salata, meyve ve sebzeyle beslenirseniz, çok su tüketmenize gerek kalmaz."

* Günde 2 litre su içmeliyim...
Dr. Mark Proter, bir insanın günde ortalama 2.5 litre sıvı alması gerektiğini belirtiyor: "Zaten bu 2.5 litrenin 1 litresini yediğimiz yiyeceklerden alıyoruz. Geri kalan 1.5 litrenin de mutlaka su olması gerekmiyor. Alkol ve koyu kahvenin dışındaki sade kahve, çay gibi tüm içecekler, bu 1.5 litrenin içinde sayılabilir."

* Çok su içersem sivilce ve lekelerim geçer...
Medical Skin Clinic'in kurucusu Dr. Aamer Khan, bu görüşe pek katılmıyor: "Yeterli miktarda su tüketmek sizi genel anlamda sağlıklı kılar ve cildiniz için de yararlıdır. Ama hormonal dengesizliğin sonucu olan sivilceler üzerinde hiçbir etkisi yoktur."

* Çok su içtiğimde saçım çok daha iyi görünüyor...
45 yıllık saç uzmanı Philip Kingsley, bunun gerçeği yansıtmadığı görüşünde: "Suyun saçın görünümüyle hiçbir ilgisi yoktur. Çünkü saç nemini vücuttan değil, dışarıdan alır. Saçınızın neme ihtiyacı varsa, bol bol su içmek yerine saç kremi kullanın."