kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Olmayacak galiba' dedikçe her şey bozulur

* Engin Günaydın İzmir'de gösterisi sırasında sahneden indi ve "Kimseyi etkilemediğimi, bir gariplik olduğunu hissettim. Anlattıklarım komik değilmiş gibi gelmeye başladı. Kelimeleri yanlış söylemeye başladım. O zaman boşluğa düştüm" dedi. Bu da fobinin bir çeşidi mi?
Olabilir. Zaman zaman bu tip şikayetlerle gelen oluyor. Bu aynı zamanda performans korkusu gibi bir şey. Kendisinden beklenen belli bir başarı var. Buna kişinin aklı çok takılınca tabii ki doğallığı bozuluyor. Bu tür sahne işlerinde kişinin kendini o faaliyete verebilmesi çok önemli yoksa bir panik meydana gelir ve 'olmayacak galiba' diye düşündükçe her şey iyice bozulur. Performans anksiyetesi fobisinde kişi kendini gözlemeye geçer, doğallık bozulur. Bu hale geldiğinde kişiyi psikoterapi ile dengeye kavuşturabiliyoruz. Çoğu zaman psikoterapiye gelen kişiler çok önemli diye kabul ettiği şeylerin hiç de önemli olmadığını fark edebiliyor. Ya da çok önemsiz zannettiği bir şeyin aslında ne kadar önemli olduğunu kavrıyor.

REKABET ZORLUYOR
* Başarılı olma zorunluluğu da kişiyi zorluyor galiba...
Rekabet artıkça herkesin daha güçlü yarışmacı olması gerekiyor. Tüketim toplumunda yaşıyoruz. İnsanların beklentileri de daha çok. Daha çok kazanmak, daha çok harcamak istiyorlar ve tabii ki daha başarılı olmak...