kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Çocuğunuzla oynamak, sizi de çocukluk günlerinize götürüp mutlu edecek.

Benimle oynar mısın?

İlknur Akman
23.02.2008
Çocuk psikolojisi üzerine çalışmalarıyla ünlü profesör çift Dorothy G. ve Jerome L. Singer'la İstanbul'da bir araya geldik. Yale Üniversitesi'nde görevli çift, bir çocuğun hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı için oyun oynamanın çok önemli olduğunu söylüyor ve ebeveynlere sesleniyor: Çocuğunuzla günde 15 dakika oynayın yeter!..
Dorothy G. ve Jerome L. Singer, ikisi de 80'in üzerinde. Onlar da üç çocuk ve torun sahibi, dolayısıyla bu işin bilimini okumakla, gerçek hayatın içinde çocuk büyütmek arasındaki farkı gayet iyi biliyorlar. Aynı zamanda Amerika'daki çocuk televizyon programlarına danışmanlık da yapan çift, 'Her Çocuğun Çocuk Olmaya Hakkı Vardır: Annelerin Bakış Açısı' adlı global araştırmaları için İstanbul'daydı. OMO'nun desteğiyle Türkiye'nin de katıldığı 15 ülkeyi kapsayan bu araştırma, şu an dünyada annelerin en büyük sorununun; çocuklarını dışarıda güvenle oynatacakları alan bulamamaları olduğunu gösteriyordu. Peki sokakta oynamak neden önemli? Öyle bir imkân yoksa ne yapılabilir? İşte psikolog çiftin, anne-babalara çok önemli öğütleri:

* Yapılan araştırmalar, arkadaşlarıyla oynayan çocukların diğerlerine kıyasla çok daha az agresif olduğunu gösteriyor. Paylaşmayı öğrenenler, kendini kontrol etmeyi de öğreniyor. Terleyip, koşsalar da bırakın oynasınlar!

* Sokakta oynamak çocuğunuzun fizik sağlığı için de çok önemli. Televizyon başında ya da evde hareketsiz kalan çocukların ileride en büyük sorunu; şişmanlık ve obezite.

* Çok küçük yaştan itibaren çocuğunuzu yürüyüşlere çıkarın, parkta oynamasına izin verin. Doğanın içinde olmak yeni şeyler keşfetmesini, hayalgücünü ve yaratıcı zekâsını geliştirir.

* Evde küçük bile olsa ona bir oyun alanı ayırın. Bırakın, orayı istediği gibi dağıtsın ve ertesi güne kadar hiç toplamayın.

* Evdeyken televizyon izlemek yerine çocuğunuza kitap okuyabilir ya da birlikte oynayabilirsiniz. Bir hikâye uydurun. Örneğin bir restoranda siz garson olun, o müşteri... Onun hayal gücünü besleyecek oyunlar, çocuğunuz için çok yararlıdır.

* Anneler; çalıştığınız için çocuğunuza yeterince vakit ayıramadığınızı düşünüyorsanız, dertlenmeyin. Bütün gün evde hiçbir şey yapmadan beraber olmaktansa, günde 10-15 dakika evde veya dışarıda onunla oynamanız çok daha iyi. Bu, ona sevildiğini her şeyden çok hissettirir.

* Babalar; özellikle erkek çocuklarına sevdiği ve ilgisini çeken oyunlarda eşlik edin. Futbol, basketbol, güreş... Böylece babası tarafından da sevildiği, beğenildiği ve onaylandığını hisseder, ki bir erkek çocuğunun buna çok ihtiyacı vardır.

* Çocuğun annesiyle büyümesi belli bir döneme kadar önemli olsa da sürekli anneyle olmalı diye bir kural yok. İyi bir bakıcı, çocuğuyla kaliteli vakit geçiremeyen bir anneden çok daha yararlı olabilir.

Not: Çiftin birlikte yazdığı The House Of Make-Belive adlı kitabı Türkçe'de Çocuklarda Yaratıcılığın Gelişimi olarak yayımlandı. Başucu kitabı olarak evinizde bulundurabilirsiniz.