kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Haklarınızı biliyor musunuz?

ŞİDDETE UĞRADIYSANIZ
En yakın karakola başvurup şikâyette bulunun ve tutanak tutturun. Adli Tıp Kurumu'ndan rapor almak isteğinizi karakola bildirin. Ailenin Korunmasına Dair Yasa'dan yararlanmak için Cumhuriyet Savcılığı'na başvurup aile içi şiddete uğradığınızı bildirin. Bu yasadan yararlanmak için nöbetçi aile mahkemesine de başvurabilirsiniz. Unutmayın, Ailenin Korunmasına Dair Yasa ile ilgili olarak yapılan işlemlerden harç ve masraf alınmaz.

TECAVÜZE MARUZ KALDIYSANIZ
Polis ve jandarma karakoluna başvurup, eylemi yapandan şikâyetçi olun. Adli Tıp Kurumu'na gönderilmenizi, tecavüzün doktor raporu ile tespit edilmesini isteyin. Bunun için Cumhuriyet Savcılığı'na da başvuruda bulunabilirsiniz. Tecavüz sırasında failin sperm ve kanının bulaştığı eşya var ise, tecavüz bir araç yardımı ile işlenmiş ise bu eşyaları saklayın ve Cumhuriyet Savcılığı'na iletin.

EVLENMEDEN ÖNCE
Türk Medeni Kanunu'na göre evlenmek için 17 yaşını doldurmak gerekir. Herkes evleneceği kişiyi seçme hakkına sahiptir, evlenmeye zorlanıyorsanız Cumhuriyet Savcılığı'na gidip bu durumdan şikâyetçi olabilirsiniz.

EVLENDİKTEN SONRA
Yaşadığınız evi kocanız sizden izinsiz satamaz, kiralayamaz. Bunu önlemek için tapu kütüğüne 'aile konutu' şerhi düşmelisiniz. Meslek ve iş seçiminde kocanızdan izin almak zorunda değilsiniz. Çocuğunuzun velayetini kullanırken, kocanızla ortak ve eşit haklara sahipsiniz. Ortak hayat nedeniyle kişiliğiniz, ekonomik güvenliğiniz veya ailenin huzuru ciddi biçimde tehlikeye düşmüşse ayrı yaşama hakkınız olduğunu unutmayın.

BOŞANMA AŞAMASINDA
Kocanız size kötü muamele ediyorsa, hayatınıza kast ediyor veya onur kırıcı davranışlarda bulunuyorsa, küçük düşürücü suç işlemişse veya haysiyetsiz bir hayat sürüyorsa, evlilik dışı bir ilişkisi varsa, evi terk ettiyse, tedavisi imkansız akıl hastasıysa, şiddetli geçimsizlik sebeplerinden birine veya birkaçına dayanarak boşanma davası açabilirsiniz. Eşinizden maddi ve manevi tazminat isteme hakkına sahipsiniz. Boşanma ile süresiz olarak nafaka, yani yoksulluk nafakası da isteyebilirsiniz. Boşanma kararı verilmesi durumunda çocukların velayetinin size verilmesini ve onlar için de nafaka talep edebilirsiniz. Eşinizde kalan çeyiz ve ev eşyanız ile ziynet eşyanızın iadesi veya bedelinin ödenmesi de haklarınız arasında.

ÇALIŞMA YAŞAMINDA
İşyerlerinde dil, ırk, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep ve benzeri nedenlerle ayrım yapılamaz. Cinsiyet, medeni hal, aile yükümlülükleri, hamilelik, doğum ve süt izinlerini kullanmak iş akdinin feshi için geçerli sebepler değildir. Geçerli olmayan bir sebeple iş akdiniz feshedildiğinde işe iadenizi ve tazminat ile diğer işçilik haklarınızı isteyebilirsiniz. Ödenmezse bir ay içinde iş mahkemesine dava açabilirsiniz. Çalışırken evlendiğiniz takdirde evlilik tarihinden itibaren bir yıl içinde isterseniz kıdem tazminatını alarak işten ayrılabilirsiniz. İşe başladığınız gün, yasa gereği sigortalı sayılırsınız.