kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sinefiller için...

Hazırlayan: Kaya GENÇ
26.01.2008
* Ben Efsaneyim (I am Legend), 1971 tarihli The Omega Man filminin yeniden çevrimi. Ben Efsaneyim'de Will Smith'in canlandırdığı Robert Neville'i The Omega Man'de Charlton Heston oynuyordu.

* Peki Charlton Heston kimdi? 1924 doğumlu Heston, Illinois'de dünyaya gelmişti. Maymunlar Cehennemi (Planet of the Apes), On Emir (Ten Commandments) ve Ben-Hur gibi filmlerde rol alan Heston'un babası Rusell Carter, bir değirmenciydi. 10 yaşındayken Heston'un ebeveynleri boşandı. Annesi Lila, Chester Heston'la evlenince, dünyaya John Charles Carter adıyla gelen ünlü oyuncunun ismi Charlton Heston'dı.

* Charlton Heston, 1960 seçimlerinde John F. Kennedy'i desteklemişti. Sivil haklar için mücadele ediyordu. 1963'te Washington'da düzenlenen bir gösteride, üzerinde 'Tüm İnsanlar Eşit Yaratılmıştır' yazan bir pankart taşımıştı. 1968 yılında Heston, hükümetin hazırladığı Silah Kontrol Yasası'nı destekledi. Ayrıca Birleşik Devletler'de komünist avına çıkan Senatör McCharty'e ve ırk ayrımcılığına karşı çıktı. Tüm bunların komünizmin ekmeğine yağ sürdüğü görüşündeydi.

* 1980'li yıllarda Heston, Demokrat Parti'yi desteklemekten vazgeçti. Çünkü komünizme karşı Cumhuriyetçiler'in daha iyi bir çözüm önerdiğini söylüyordu. Sırasıyla Ronald Reagan, George Herbert Walker Bush (nam-ı diğer Bush I) ve George Walker Bush'u (nam-ı diğer Bush II) destekledi.

* Heston ayrıca National Rifle Association'a (Milli Tüfek Birliği) üye oldu. Bu kuruluş, Birleşik Devletler yurttaşlarının kendilerini korumak ve avlanmak maksadıyla silah sahibi olma haklarını savunuyordu. Heston'un birliğe üyeliği belgeselci Michael Moore'u ve Heston'un filmlerini seyretmiş pek çok Amerikalıyı öfkelendirdi.

* Ben Efsaneyim'in prodüksiyonu için yeşil ışık yakıldığında, ortada henüz senaryo yokmuş. Eski bir filmin yeni versiyonunu yapma fikri, tek başına Warner Bros yöneticilerini ikna etmeye yetmiş.

* Filmde Will Smith'in eline bir CD alıp, "İşte bu gelmiş geçmiş en iyi müzik albümüdür," dediğini duyuyoruz. Bahsi geçen albüm, Bob Marley'nin Legend albümü.

* Ben Efsaneyim'in Brooklyn köprüsünde geçen sahnelerinin çekimi altı gece boyunca sürmüş. Peki bu çekimlerde stüdyo ne kadar para harcamış? 5 milyon dolar.

* Pan'ın Labirenti'nin (Pan's Labyrinth) yönetmeni Guillermo del Toro, Will Smith'in, Ben Efsaneyim'in yönetmeni olmasını istediği ilk isimmiş.

HAFTANIN DİĞER FİLMLERİNDEN...

* Red Kit'in yaratıcısı Morris, 2001 yılında, 78 yaşındayken, yanlışlıkla yere düşmesi sonucunda öldü. Don Kişot'un yaratıcısı Cervantes, 1571 yılında Osmanlı ve Haçlı donanmaları arasında gerçekleştirilen İnebahtı Deniz Savaşı'na katılmış ve esir düşmüştü. Bugün yazdığı her kelimeyi bayılarak okuduğumuz Cervantes, sol kolunu bu savaş esnasında kaybetmiş, usta yazarın adı da 'İnebahtı Sakatı'na çıkmıştı. İçerde'nin yaratıcılarından Alexandre Bustillo ise, neyse ki, herhangi bir hastalığa sahip değil. Ancak kendisinin kanlı filmleri 'deli gibi' sevdiği, bir zamanlar Mad Movies (Manyak Filmler) dergisinde çalıştığı söyleniyor.
Haberin fotoğrafları