kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MUHARREM SARIKAYA

Siyasi paket

Genelkurmay ile muhalefet arasındaki gerilimli "e-bildiriler" sonrası siyasi cephedeki "hasar kontrol" durumunu özetlersek...
İktidar cephesinde Genelkurmay'ı sahiplenme devam ederken, bir de özeleştiri yapılıyor:
"Geçmişte biz de benzer durumda kaldık. O zaman, siyasi partileri eleştiriyorduk. O gün o eleştiriyi getiren bizler, bugün onların pozisyonuna düştük; dengeyi tutturamadık..."
"Dengeden" kasıtları da açık:
"Genelkurmay'ın operasyon konusundaki duruşuna destek verilirken; siyasi partilere yönelik sözlerine aynı duyarlılıkla karşı çıkmak..."

"Bu da geçer..."
Ana muhalefet CHP'deki durum ise iktidardan farklı.
CHP, Genelkurmay ile çatışır görüntüye düşmüş olmanın "hayreti" ve "üzüntüsü" içinde.
Bir yandan "erken geri çekilme" konusunda Meclis'te "genel görüşme" açılması için karar alırken; diğer yandan Genelkurmay ile ilişkilerin düzeltilmesi gerektiği inancında.
Nitekim CHP'nin dünkü yönetim toplantısında da kayda geçirildiği gibi, "Hedef hükümet iken Genelkurmay ile ters düşer noktaya gelmiş olunmasından" kimse hoşnut değil.
Cumhuriyetin temel değerleri ve "laiklik" konusunda ittifak içinde olması gereken iki yapının, yakın gelecekte tekrar aynı paralelde buluşacağına olan inanç da yüksek.
MHP'deki durum da benzer.
Ancak onlardaki hava CHP'deki gibi "keşke olmasaydı" yaklaşımından çok, "bu da geçer" noktasında.
Nitekim dün Meclis kulisinde konuştuğumuz parti yöneticileri gerilimin kısa sürede biteceğini kayda geçiriyordu.
Yakın gelecekte "üniter yapı ve siyasi çözüm" söz konusu olduğunda asker ile "sarsılmaz ittifaklarının" süreceğini vurguluyorlardı.

Pakette var mı?
Peki, hükümet ile askerin arasında ittifak sağlandığı bu süreçte Pentagon'dan yansıdığı gibi "bir siyasi paket" açılabilir mi?
Nitekim ABD Savunma Bakanı Gates ile Irak'tan sorumlu Merkez Komutanı Oramiral William Fallon ve Irak'taki iki numaralı komutan Korg. Ray Odierno'nun sözleri açık:
"Ankara'da hükümet siyasi paketi hazırladı; açıklamak için zaman bekliyor..." ve "PKK ile bir noktada konuşmaya ve pazarlık etmeye başlanmalı..."
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'e Washington'dan yansıyan sözleri anımsattığımda tepkisi şöyle oldu:
"Yapılacak açılımlar niye AB, ABD istedi de yapılıyor noktasına getiriliyor? GAP 5 yılda bitecekse birileri istediği için mi oluyor?"
Çiçek, hükümetin bir siyasi paketinin olmadığını belirtti, "Zaten herkesin kendisine göre paketi var. Sanki sigara paketi!.." dedi.

"Kürt kedisi"
Çiçek, Ankara'ya bugün gelecek olan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin PKK ile Türkiye arasındaki temasta önemli rol üstlendiği iddialarına da tepki gösterdi.
Talabani'nin ziyaretinin ağırlığının ekonomi olacağını vurguladı.
Talabani'den beklenti konusunda en ilginç yaklaşımı ise MHP milletvekili Deniz Bölükbaşı gösterdi.
Talabani'nin "Biz değil bir Kürt'ü, bir Kürt kedisini bile Türkiye'ye teslim etmeyiz" sözlerini anımsatıp ekledi:
"Şimdi Talabani'den beklentimiz Camlı Köşk için bir adet terörist Kürt kedisi getirmiş olmasıdır..."