kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
NAZLI ILICAK

Kamu borcu tartışması

Deniz Baykal, Türkiye'nin iç ve dış toplam borcunun, AB kriterlerine göre çok yüksek olduğunu söylüyor: "Tam 456 milyar dolar."
Tayyip Erdoğan ise, "İç ve dış net borcumuz 249 milyar YTL (207 milyar dolar civarında); borç yükünü, Gayri Safi Milli Hasıla'ya (GSMH) oran gösterir. Biz iktidara geldiğimizde, kamunun toplam borcunun GSMH'ye oranı % 78'di, % 39'a düştü" cevabını veriyor.
İşin içinden çıkamayınca, Sabah gazetesinden Okan Müderrisoğlu'na danıştım. Müderrisoğlu, ekonomiyi yakından takip eden, bilgili bir arkadaşımız. Meğer Tayyip Erdoğan, kamunun net borcunu söylüyormuş. Merkez Bankası'nın net varlıklarını, Hazine'nin ve kamu kurumlarının mevduatını, İşsizlik Sigortası Fonu'nu
toplam kamu borcundan düşüyormuş. Deniz Baykal ise, hesaba, özel sektör borcunu da ilâve ediyormuş.
Okan Müderrisoğlu, AB tanımlı borç stokunun da, 344 milyar YTL tuttuğunu, bunun GSMH'ye oranının Maastricht kriterine uygun bir şekilde % 60 olduğunu söyledi. (Okan Müderrisoğlu'nun verdiği rakam, 2007'nin 3. çeyreğine ait.)
Kısacası farkı doğuran sebebleri şöyle sıralayabiliriz:
- CHP, hesaba özel sektör borcunu da dahil ediyor.
- Tayyip Erdoğan, net kamu borcunu hesaplıyor.
- (AB tanımlı) Maastricht kriterinde, hesap net borca göre yapılmıyor. Ama, gene de Türkiye, % 60 ile bu kriteri tutturuyor.
- Net kamu borcu 249 milyar YTL (200 milyar dolar civarında), brüt borç 306 milyar dolar civarında. Buna özel sektörün de dış borcunu ilâve ederseniz, Deniz Baykal'ın bulduğu 456 milyar dolara ulaşırsınız.