kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MAHMUT ÖVÜR

İstanbul Berlin kardeşliği

-Berlin-

Dünya kentleri sıralamasında bir hayli gerilerde kalsa da, dünyada bir "İstanbul modası" olduğu kesin. Almanya'nın başkenti Berlin de tıpkı İstanbul gibi son dönemlerde trendi yükselen bir kent. Avrupa'ya gelen pek çok turist; görülmesi gereken şehirler arasına artık Paris, Londra ve Roma'nın yanına, İstanbul ve Berlin'i de ekliyor.
Bu özellik ve 20 yıllık kardeş şehir olmaları İstanbul ve Berlin'i birbirine yakınlaştırıyor. İki kenti yönetenler de bu gerçeğin farkında olmalı ki, önümüzdeki iki yılda bu ilişkiyi daha da geliştirmek istiyorlar.
Dünyanın en büyük turizm fuarı ITB, bu açıdan önemli bir fırsat sunuyor... Bir anlamda ilk ateşleyici...
Ve öyle sıradan bir fuar değil.
Katılımcıların yılda 5 milyar avroluk satış yaptığı büyük bir organizasyon. Bu yıl dünyanın 180'i aşkın ülkesinden 11 bin kuruluş katılıyor. Adı üstünde "Berlin Uluslararası Turizm Borsası."
Turizmde iddialı olan ülkeler arasında inanılmaz bir rekabet var. Özellikle de Yunanistan, İspanya, İtalya bu konuda ciddi paralar harcıyor.
Türkiye, 1968'den beri bu fuara katılıyor. Kültür Bakanlığı'nın organize ettiği bu çalışmanın içinde Antalya, Bodrum gibi turizm bölgeleri de var ama en dikkat çekici kent İstanbul. 2006'da en iyi stand seçilen İstanbul standı yine göz dolduruyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Turizm Atölyesi Başkanı Tülin Ersözlü güçlü ekibiyle işi bizzat yönetiyor.
Türkiye standı ise geçmiş yıllara göre çok daha gelişmiş durumda. Ünlü otel zincirleri, turizm örgütleri gün boyu standlarında Türkiye tanıtımı yapıyor ve yeni bağlantılar kuruyor.
Yunanistan gibi tarihi ve denizi bütünleştiren bir sunum yapılamamış olsa da, bu fuarın Türkiye turizmine büyük katkılarını olacağını düşünüyorum.