kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Masa başı işi yapanlar için duruş önerileri

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
05.03.2008
Türk Böbrek Vakfı Hizmet Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü'nden Uzman Dr. Suna Mahmuti Roylas, işleri gereği ofiste uzun süre oturarak çalışanlara ve bilgisayar kullananlara önerilerde bulundu:
* Sırt kambur, boyun öne doğru eğik vaziyette çalışmak yerine sırt dik, omuzlar geride, baş normal pozisyonda oturma alışkanlığını edinin. Kendinizi gevşek bırakmaya çalışın.
* Oturulan koltuk mutlaka beli ve sırtı desteklemelidir. Ayrıca beli destekleyen ortopedik yastıklar kullanın.
* Masadan uzakta durmayın. Yüksek sandalye nedeniyle masaya eğilmek zorunda kalmak yerine sandalyenizin boyunu masaya yaklaştırın. Masanın kenarının midenizin seviyesinde olmasını sağlayın.
* Bilgisayar ekranının çapraz durması nedeniyle sürekli aynı tarafa bakmak zorunda kalmak, son derece tehlikelidir. Klavye ve bilgisayar ekranını başınız ile paralel hale getirin.
* Masada oturma süreniz yarım saati geçmesin. Omurganızı esnetmeyin. Boyun ve sırt gevşetme egzersizleri yapın.
* Telefonla sık sık konuşan insanların telefon kulaklığını baş ile omuz aralığına sıkıştırma alışkanlığını bırakmaları gerekir.
* Çok ağır dosyaları veya objeleri tek seferde taşımaya kalkmayın. Hiçbir şeyi eğilerek kaldırmayın. Belinizin dik olmasına dikkat edin.
* Aşırı gerginlik ve stresten uzak durmaya çalışın. İşyerinizde gevşemek için hafif müzik dinleyin. Aralıklarla gevşeme ve nefes egzersizleri yapın.