kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MEHMET BARLAS
BAŞYAZI

Baykal, olayları farklı algılıyor

SİYASET VE AKIL.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın 8 günlük sınır ötesi harekatın siyasi sonuçlarını algılama biçimi açıkçası şaşırtıcı oldu.
Ya bu harekat uzun sürseydi ve Başbakan Erdoğan olayı 1974'te Ecevit'in yaptığı gibi iç politikaya dönük biçimde kullansaydı. Yani Ecevit'in miğferli posterleri "Kıbrıs Fatihi" olarak otobüs camlarına yapıştırıldığı gibi, miğferli Erdoğan da "Irak Fatihi" olarak kendini pazarlasaydı?
Bugün nasıl Baykal "neden geri çekildik" diyorsa, 1974'te de koalisyon ortağı Erbakan "Biz Kıbrıs'ın tümünü fethedecektik, CHP geri çekildi" diyordu.
Oysa bu defa Hükümet hükümet gibi, asker de asker gibi davrandı.
En önemlisi de bu sınır ötesi harekat yüzünden Türkiye'nin dış politikası, Kıbrıs Harekatı sonrasındakine benzer bir süresiz krize ve izolasyona sürüklenmedi.
Şimdi muhalefetin iktidarı "asker verilen görevi başardı, peki siz iktidar olarak ne yapacaksınız" diye sorgulaması gerekmez mi?
Neyse... Bunca deneyim sahibi Baykal'a akıl öğretecek ne durumumuz ne de konumumuz var.
Sadece şunu söyleyebiliriz.
Deniz Baykal 28 Şubat postmodern darbe döneminde Silahlı Kuvvetleri de "sivil toplum örgütü" olarak nitelemişti. Eğer şimdi Genelkurmay internet sitesinde, siyasetten gelen eleştirilere karşı sert tepkiler yer alıyorsa, bunu da bir sivil toplum örgütünün reaksiyonu biçiminde değerlendirebilir.