kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MAHMUT ÖVÜR

Almanya'nın "Avrupa İslam'ı" projesi

* Berlin

Almanya'nın başkenti Berlin'de dolaşırken havanın soğukluğu kadar, Türkiye-Almanya ilişkilerindeki soğukluk da dikkat çekiyor. Bu ikili ilişkilerdeki soğukluğun en önemli nedeni Almanya'daki 3 milyon civarındaki Türk'ün varlığı...
Neredeyse 50 yılı geride bırakan bu birlikteliğin, ne hukuki ne de yasal bir statüsü var.
Bir süre önce Başbakan Erdoğan'ın Almanya'da söylediği "Asimilasyon insanlık suçudur" sözü de "entegrasyon" yaklaşımı da bu belirsizliğe bir çare aramanın formülü...
Ama bu sert sözler ne yazık ki çare olmaktan çok yeni tartışmalar yaratmış... Aslında bu tür tartışmalara yeni demek de pek doğru değil.
Çünkü on yıl önceden başlayan bir "entegrasyon" tartışması var. Birkaç kez "Entegrasyon Zirvesi" yapılmış ama ortada bir sonuç yok. Daha da ilginci Almanya yeni formüller üretme peşinde. En çarpıcısı da "Avrupa İslam'ı."
Berlin Başkonsolosu Ahmet Nazif Alpman bu gerçeği şöyle dile getiriyor:
"Asıl hedefleri asimilasyon. Bunu da şöyle formüle ediyorlar; Avrupa İslam'ı yaratıp, bunu yaşasınlar ama Türk kimliğiyle kalmasınlar."
Yani Almanlara göre tıpkı "Ilımlı İslam" gibi "Avrupa İslam'ı" yaratılabilir.
Bu da Almanların dini değil, etnik kimliği temel sorun gördüklerini hatta bu konuda neredeyse sabit bir fikre sahip olduğunu gösteriyor...
Belki de bu yüzden "Asimilasyon insanlık suçudur" sözü siyaset arenasında yankı yarattı. Gerçekten de Almanya'da sadece bu siyasi tartışmalar nedeniyle değil, ekonomik açıdan da gelecek pek parlak görünmüyor.
Kişi başına milli gelirin 30 bin avro olduğu Almanya'da ciddi bir işsizlik sorunu var. Yaklaşık 200 bin Türkiye vatandaşının yaşadığı başkent Berlin'de verilen rakamlar çarpıcı:
Almanların işsizlik oranı yüzde 20, yabancıların işsizlik oranı yüzde 30, Türklerin işsizlik oranı ise yüzde 40.
Bu da toplumsal gerginliği artırıyor. Özellikle son yangınlardan sonra "Almanya'da huzur yok" diyenlerin sayısı bir hayli fazla.
Peki, bundan sonra ne olacak?
Uzmanlara ve siyasilere göre; siyasi ve hukuki mücadele devam edecek.
Mücadele olumlu sonuç verecek mi, ilerleyen günlerde göreceğiz.