kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"KEY'de gerçek tutarlar ödenmeli"

Yeni Haber
BASK Genel Sekreteri ve Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, ''Konut Edindirme Yardımı'yla (KEY) 21 yıllık konut edinme rüyalarının hüsranla sonuçlandığını'' belirterek, ''Umarız hesaplamalar hakkaniyetle yapılır ve 21 yıllık reel getirisiyle birlikte gerçek hak sahiplerine gerçek tutarlar ödenir'' dedi.

Bayraktar, 1987'de çalışanlara konut edindirmek amacıyla başlatılan, ancak verim sağlanamadığı için 1996'da son verilen KEY uygulamasının tasfiyesi için sürecin sonuna gelindiğini söyledi.

''Bugüne kadar çalışanların ve emeklilerin yararına olması için kurulan hiçbir fonun başarıya ulaşamamasının son derece manidar olduğunu'' ifade eden Bayraktar, 1987 yılında kurulan ve amacına hizmet edemeyen KEY Fonu'nun akıbetinin yıllarca sürüncemede kalmasının kamu çalışanlarını mağdur ettiğini belirtti.

Bayraktar, memur, işçi ve emeklilerin alacaklarının geri ödenmesi için planlanan takvimlerin bugüne kadar hayata geçirilememiş olması ve sürekli ertelemeler yaşanması da bu mağduriyeti artırdığını dile getirdi.

KEY hesaplarının tasfiyesi sürecinde, hak sahiplerinin tespit edilmesinde yaşanan zorluklar kadar, paylaşımın nasıl yapılacağı ve kime, ne kadar ödeneceği konusunda belirsizlik yaşandığını savunan Bayraktar, şunları kaydetti:''Bazı basın yayın organlarında yer aldığı şekliyle, kişi başına ortalama 500 YTL ödeneceği yönündeki iddialar, yaklaşık 10 yıl süren birikimlerimizin nasıl heba edildiğini de ortaya koymaktadır. Geçmişte yapılan hatalar neticesinde gelinen bu noktada mevcut hükümetin bu konudaki samimi gayretlerini elbette görmezden gelemeyiz. Ancak ödenmesi düşünülen rakamlar iddia edildiği gibi 500 YTL civarı ise diyebiliriz ki bir ayıp bir başka ayıpla örtülmek isteniyor.

Söz konusu 500 YTL rakamı, çalışanlara ve emeklilere konut edindirmenin ötesinde büyük kentlerde çalışanların sadece bir aylık kirasını bile
karşılamaya yetmeyecektir. Eğer hak sahiplerine böyle bir miktar ödenecekse bu durumda Konut Edindirme Yardımı'nın ödemeler sırasında adı değiştirilmeli ve Kiraya Destek Yardımı olarak ifade edilmelidir.''

Mehmet Bayraktar, siyasilerin KEY hesaplarına yönelik uygulamalarını da eleştirerek, ''kamu çalışanları ve tüm halkın yıllarca umutla bekledikleri konut edinme rüyalarının nasıl fiyaskoya dönüştüğünü ve bu girişimleri kimlerin başlattıklarını unutmaması gerektiğini'' ifade etti.''21 yıllık konut edinme rüyamız ne yazık ki hüsranla sonuçlanmıştır'' diyen Bayraktar, ''Geçen bu zaman içerisinde, milyonlarca insanımız bu hakkını geri alamadan ebediyete intikal etmişlerdir. Umuyor ve diliyoruz ki, hesaplamalar hakkaniyetle yapılır ve 21 yıllık reel getirisiyle birlikte gerçek hak sahiplerine gerçek tutarlar ödenir. Ödenecek tutarlar bir gecekondunun bir aylık kira yardımı seviyesinde kalmaz'' dedi.

AA