kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İdam temsili şok gercek

Aşkale'de 'kurtuluş töreni' sırasında temsili Ermeni çeteleri bir imamı astı. Temsili Türkler de onları öldürdü. Töreni izleyen çocuklar şokta..
Erzurum'un Aşkale ilçesinin Ermeni çetelerden kurtuluşunun 90. yıldönümünde yine alışılagelmiş kalıpların dışına çıkılamadı. Temsili Ermeniler bir imamı astı, Türkler de onları öldürdü. Kaymakamlık önündeki törenlerde bu yıl da Ermeni çeteci rolünü belediye çalışanları oynadı. Tören, temsili çetecilerin masa kurup, şarap içmesiyle başladı. Ardından sözde Ermeni çetesi, evleri basıp, bebekleri tek tek süngüden geçirdi. Tören, çete liderinin ezan okuyan imamın asılması talimatıyla devam etti. Camiden imamı zorla dışarı çıkaran çeteciler, kurdukları darağacında imamı astı. Canlandırma Türk askerinin ilçeye girmesi ve sözde Ermeni çetecileri kovmasıyla son buldu. Çetenin kaçış sahnesinde ise bazı vatandaşlar sözde Ermeni çeteciler için hakaret ve küfürler savurdu. Temsili canlandırma dahi olsa imamın darağacında yaklaşık 5 dakika 'asılı' kalması, törenleri izleyen çocuklara büyük korku yaşattı ve uzmanların da tepkisine neden oldu.

UZMANLAR UYARDI
Erzurum Numune Hastanesi Psikoloji Servisi uzmanları, çocukların bu tür sahnelerden mutlak suretle uzak tutulması gerektiğini belirterek, "Bu tür idam sahneleri çocukların beyninde derin yaralar bırakır" dedi. Bu arada Ermeni çeteci rolü oynadıkları için ilçe halkı tarafından günlerce 'Ermeni uşağı' gibi yakıştırmalar yapılan belediye işçileri, bu durumdan hoşnut olmamalarına rağmen her yıl oynamak zorunda bırakıldıklarından dert yandı. Asılan imamı 13 yıldır aynı işçinin oynadığı öğrenildi.

'YASAK YOK'
İşçilerden Celal Akar, "Bu rol beni ve çevremdeki leri çok etkiliyor. İlk yıllar Ermeni uşakları diye tartaklayanlar oluyordu" dedi. Son yıllarda pek çok kentte benzer temsillerden kaçınılırken Aşkale'de aynı gösterinin yıllardır tekrarlandığı ortaya çıktı. Belediye Başkanı Ahmet Yaptırmış, "Çocuklarımız tarihini iyi bilsin diye yapıyoruz. Herhangi bir yasak yok. Çocukların bu canlandırmadan etkileneceğini düşünmüyorum" diye konuştu.
Haberin fotoğrafları