kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

"Puro bir şey değil, her şeydir!.."

Ünal Özüak Kitap.
VEDAT Özdan'ın " Puro Hakkında Her Şey " (İnkilap Kitabevi) kitabı dumana karışmış anılarımı depreştirdi. Commandante Fidel Castro, 1994'te Etiler'de ' La Casa del Habano' adlı dükkânımızı "Puro bir şey değil, her şeydir" diye açmıştı. Bir 68'li olarak Che'nin ünlü bereli posterinin ODTÜ Mimarlık Fakültesi bodrumlarında ipek baskısını yaparak başlayan Küba Devrimci Deneyimi tutkum beni o yıllarda, efsanevi liderin Türkiye Fahri Konsolosu olma noktasına getirmişti.
O zaman 27 yıldır yasak olan puro girişini sağlamış, iki ülke arasında antlaşmalar yaptırarak, Türkiye'yi Havana purosuna kavuşturmuş, onun kutsal dumanıyla tanıştırmıştım. İyi mi yaptım o tartışılır ama benim burada söz etmek istediğim; Özdan'ın bu iddialı kitabında bütün bunları yaşanmamış yapması. Eksiği tamamlamak bana düştü.
El hak, ünlü Cigar Afficianado başta olmak üzere uluslararası dergilerden güzel derleme yapmış Özdan. Ben yıllardır okuya geldim bunları ama siz, her yazının altında verdiği linklerden orijinaline gittiğinizde resim ve illüstrasyonlara kadar tıpkıbasım olduklarını göreceksiniz. Özdan "Derledim" dese de fazla Amerikan penceresinden bakılarak yapılmış kitaba şapka çıkarılacak kadar emek sarf edilmiş.
Puro, gerçekten başlı başına bir kültürdür. En baba Cigarafficianado/ puroseverler Hemingway, Twain gibi edebiyat devlerinin soyunmadığı bu konuya dalmış Özdan'ın " Bu kitap, puro hakkında yazılmış ilk Türkçe kaynak kitaptır" deyişi doğru.