kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Baba askerde, anne ve 9 çocuk çadırda

İsmet ACAR / SABAH
20 yıl önce iş için Mardin'den göç eden Korkmaz ailesi Manyas'ta mangal kömürü işinde çalışıyor. Yaşadıkları yer ise naylon bir çadır..
Kocası askerde olan Rahime Korkmaz, 9 çocuğuna bakmak için mangal kömürü imalatında çalışırken, en küçüğü 4, en büyüğü 16 yaşındaki çocukları ise, kömür karasına bulaşmış halde kendisine yardımcı olmaya çabalıyor. Mardin'in Kızıltepe ilçesinde yaşayan Rahime ve Ramazan Korkmaz çifti, 1987'de memleketlerinde iş bulamadıkları için yollara düşmüş. Şehir şehir dolaşıp günlük işlerde hayatlarını kazanmaya çabalarken, yıllar yılları kovalamış ve 9 çocukları olmuş. Baba, çocuklarını bırakacak kimse olmadığı için ve geçimlerini sağlama telaşıyla vatani görevini yapamamış ve asker kaçağı durumuna düşmüş.

DAĞDA BİR ÇADIR...
Geçtiğimiz yıl ekmek peşinde koşarken, yolları Manyas'ın Işıklar köyüne kadar uzanmış. Burada bir mangal kömürü tesisinde iş bulmuşlar. 11 kişilik aile, dağın başına kurulan bir çadıra yerleşmiş. Eşi ile birlikte mangal kömürü tesisinde çalışan Ramazan Korkmaz, karısına "Burası köye çok yakın. İşin de var. Ben artık askere gitmeliyim" diyerek bir yıl önce askere gitmiş. 36 yaşındaki baba şimdi Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde vatani görevini yaparken, Rahime Korkmaz da çocuklarıyla naylon bir çadırda yaşamını sürdürmeye çabalıyor. Korkmaz ailesinin çocuklarından dördü köye gelen minibüsle taşımalı sisteme dahil olmuş. Ramazan (7), Bedia (8) ve Mazlum (9), ilkokul birinci sınıfta eğitimlerine başlamış, 15 yaşındaki Mahsun ise 7'nci sınıfa gidiyor. 4 yaşındaki Şivezar, 5 yaşındaki Halime ile ikizi Doğan ve 12 yaşındaki Emine ve 16 yaşındaki Sıdıka ise okula gitmiyor.

ELİMİZDEN TUTUN...
Hayatın kendileri için adeta işkence olduğunu anlatan Rahime Korkmaz, kendisine yardımcı olan çocuklarıyla bir ay boyunca çalışıp ortalama 200 YTL para kazandıklarını söylüyor. Korkmaz, "Bir çadırda 10 kişi yatıyoruz. "Mutfağımız" dediğimiz bir ocağımız var. Gün boyu çalıştıktan sonra bu ocakta yemek pişirip karnımızı doyuruyoruz. Çocuklarımın oyun alanı da benim çalıştığım ve çadırımızın hemen yanındaki kömür atölyesi. Hayatımız çok zor" dedi. Rahime Korkmaz, "Elimizden tutsunlar, hiç olmazsa çocuklarımız kurtulsun" diye dert yanıyor.
Haberin fotoğrafları