kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Fiili hizmet zammı komisyonda kabul edildi

ANKA
Yeni Haber
Kamuoyunda tartışmalara neden olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasında değişiklik öngören tasarının, gazeteciler ile milletvekillerinin de aralarında bulunduğu bazı meslek gruplarında fiili hizmet zammını kaldıran düzenleme Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Komisyonda tasarının kabul edilen bir başka maddesine göre, ölüm aylığından yararlanabilmek için en az bin 800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödeme şartı aranacak.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu, sosyal güvenlik mesaisine devam ediyor. Komisyonun bugünkü görüşmelerinde, gazeteciler başta olmak üzere pek çok işkolunu yakından ilgilendiren ve kamuoyunda "yıpranma payı" olarak adlandırılan, fiili hizmet zammıyla ilgili düzenleme kabul edildi. Tasarının 25. maddesinde yer alan düzenlemeye göre, fiili hizmet zammı uygulanacak işler ve işyerleri, "Kurşun ve arsenik işleri, cam fabrika ve atölyeleri, civa üretimi işleri sanayi, çimento fabrikaları, kok fabrikalarıyla termik santraller, Alüminyum fabrikaları, Demir ve Çelik fabrikaları, döküm fabrikaları, asit üretimi yapan fabrika ve atölyeler, yeraltı işleri, radyoaktif ve radyoiyonizan maddelerle yapılan işler, su altında veya su altında basınçlı hava içinde çalışmayı gerektiren işler, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde subay, yedek subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar, Emniyet ve Polis mesleği ile MİT mensupları, itfaiye veya yangın söndürme işleri" olacak.

Düzenlemeyle, gazeteciler ve milletvekillerinin yanı sıra, posta dağıtıcıları, hava yolları uçuş personeli, lokomotif makinistleri, infaz koruma memurları, posta dağıtıcıları, devlet tiyatrosu sanatçıları ile cumhurbaşkanlığı senfoni orkestrası şef ve üyeleri artık yıpranma payından yararlanamayacak.

MUHALEFETİN ÖNERGELERİ REDDEDİLDİ

Komisyon toplantısında muhalefet partilerine mensup milletvekillerinin verdiği başta basın çalışanları olmak üzere riskli meslek gruplarında fiili hizmet zammının korunmasına ilişkin önergeler AKP'lilerin oyları ile reddedildi. Komisyon toplantısında CHP Muğla milletvekili Gürol Ergin, gazeteciler, veterinerler ve zirai mücadele yapanların fiili hizmet zamlarının kaldırılmasına tepki gösterirken, MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı da yapılan düzenlemenin hangi bilimsel temellere dayandırıldığının açıklanmasını istedi. Kalaycı, çalışanların haklarının ellerinden alınmaması gerektiğini söyledi.

"KORUYUCUYA DA FİİLİ HİZMET ZAMMI VERİLMELİ"

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da komisyonda 25. madde üzerinde yaptığı konuşmada, Türkiye'de en az iş güvencesi olan iş kolunun basın olduğunu belirterek, mevcut hakların korunması gerektiğini kaydetti. TSK ve Emniyet teşkilatı mensuplarında olduğu gibi köy korucularına da fiili hizmet zammı verilmesi gerektiğini savunan Kaplan, "Operasyonda deniyor ki; 24 şehit, 3 korucu öldü. Korucu da askerle aynı riski taşıyor, koruculara vicdanlı davranılmıyor. Sür öne ölürse ölsün deniyor" diye konuştu.

"MİLLETVEKİLLERİNİN DE FİİLİ HİZMET ZAMLARI KALKIYOR"

Muhalefet milletvekillerinden gelen eleştirilere yanıt veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise tasarının kazanılmış hakları koruduğunu savundu. Muhalefetin eleştirilerini "popülist" olarak değerlendiren Çelik, köy korucularının da fiili hizmet zammı kapsamına alınmasıyla ilgili öneri konusunda "Köy korucularının maaşlarını artırdık, 570 YTL alıyorlar" dedi. Kurşun, civa, cam, çimento, itfaiye gibi bazı işkollarının ilk defa fiili hizmet zammı kapsamına alındığını ancak muhalefetin buna değinmediğini ifade eden Bakan Çelik, düzenlemeyle milletvekillerinin de fiili hizmet zammının kaldırıldığına dikkat çekti ve "Burada kendileriyle ilgili konuyu dile getirmediler. Bu nedenle teşekkür ediyorum" diye konuştu. Çelik, basının yaşadığı sorunların diğer iş kollarında da yaşandığını ifade ederek "basının örgütlenmesinin önündeki engelleri hep birlikte kaldıracağız" dedi.

ÖLÜM AYLIĞINDAN YARARLANMAK İÇİN BİN 800 GÜN PRİM ÖDEME ŞARTI

Komisyonda, tasarının ölüm aylığı ile cenaze yardımı tutarlarına ilişkin maddeler de kabul edildi. Düzenlemeye göre, ölüm aylığından yararlanabilmek için en az bin 800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödeme şartı aranacak. Prim ve prime ilişkin borcu bulunan Bağ-Kur'lu hak sahibine ise ölüm aylığı bağlanmayacak. Sigortalıların kız çocukları ile eşlerine, talepte bulunmaları halinde, almakta oldukları aylık veya gelirin bir yıllık tutarı kadar bir defaya mahsus evlenme ödeneği verilecek. Kabul edilen bir başka maddeye göre de, hak sahiplerine yapılacak cenaze yardımı tutarının da brüt asgari ücret kadar olması öngörüldü.