kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Irak'ta gövde gösterisi

Sekiz yıl savaşan İran-Irak arasında dün tarihi bir buluşma yaşandı. İslam Devrimi sonrası ilk kez bir İran lideri, Irak'ı ziyaret etti. Ahmedinecad, Bağdat'ta kırmızı halıyla karşılandı, 'Yeni sayfa açıldı' dedi ..
İLİŞKİLİ HABERLER
Irak'ta gövde gösterisi
Ortadoğu'yu kana bulayan 8 yıllık bir savaşın bitmesinden 20 yıl sonra İran ile Irak, tarihlerinin en önemli dönüm noktalarından birini dün yaşadı. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, dün iki günlük ziyaret için Irak'a giderek; 1979 İslam Devrimi'nden bu yana bu ülkeyi ziyaret eden ilk İran lideri oldu. Ahmedinecad, Devlet Başkanı Celal Talabani ve Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari tarafından kırmızı halılar üzerinde resmi törenle, askeri bando eşliğinde karşılandı.

'YENİ DÖNEM BAŞLADI'
İkili ekonomik anlaşmaları artırma amacıyla yapılan tarihi ziyarette Başkan Talabani ile basın toplantısı düzenleyen İran lideri, ABD'ye ateş püskürdü. Yeni bir dönem başladığını vurgulayarak şöyle dedi: "Diktatörsüz bir Irak'a yapılan ziyaret bize mutluluk veriyor. Görüşmelerim çok olumlu geçti. Birleşik bir Irak bölgenin çıkarınadır. Bu ziyaret, ikili ilişkiler ve işbirliği konusunda bölgede yeni bir sayfa açacaktır..." Kendisini Irak'ın içişlerine müdahale etmekle suçlayan ABD yönetimine de "Burada 160 bin asker bulunduran bir ülkenin, bize müdahaleden söz etmesi ne komik" diye çıkıştı.

'TERÖRİSTİ ATACAĞIZ'
Irak lideri Talabani de, İran'ın muhalif örgütü Halkın Mücahitleri için "terörist" diyerek "Hepsini ülkeden göndereceğiz" dedi. Ülkeye Şiilerin kutsal bayramı döneminde giden Ahmedinecad, Şiilerin kutsal kentleri Necef ve Kerbela'yı da ziyaret edecek. Yabancı basın Washington'un terörist ülkeler listesinde olan İran'ın, bu tarihi ziyareti ancak ABD'nin işgali sırasında yapmasının ironikliğine dikkat çekti. Başkent Bağdat'ta güvenliği elinde bulunduran Amerikan ordusu, ziyaret sırasında güvenliğe katkıda bulunmayacaklarını açıkladığı için Ahmedinecad normalde helikopterle geçmesi gereken noktalarda otomobil kullanmak zorunda kaldı.
Haberin fotoğrafları