kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hristofyas Atina'ya, Talat Ankara'ya

Yeni Haber
Kıbrıs ile ilgili son gelişmeler ile adada yaratılan yeni durum, hem Ankara'da, hem de Atina'da ele alınacak. Yeni Rum Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas, Yunanistan hükümeti ile temaslarda bulunmak üzere yarın Atina'ya gidiyor. Bunun ardından KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat,Perşembe günü Ankara'ya geliyor.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde 24 Şubat'ta yapılan ikinci tur seçimlerde galip çıkan Akel lideri Hristofyas, yemin ederek resmen göreve başladıktan sonra ilk yurt dışı ziyaretini gerçekleştirmek üzere yarın Atina'ya gidiyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, ise, Perşembe günü Ankara'ya geliyor. Ankara'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek olan Talat ile yapılacak görüşmelerde, BM Genel Sekreteri'nin gözetimindeki Kıbrıs müzakere sürecinin yeniden başlaması konusu üzerinde durulacak.

Aynı konunun, Hristofyas'ın Atina'daki temaslarda ağırlıklı gündem maddesi olması bekleniyor. Hristofyas, Perşembe gününe kadar kalacağı Yunanistan'da Cumhurbaşkanı Karolos Papulias, Başbakan Kosta Karamanlis ve siyasi parti liderleri ile bir araya gelecek.

Rum seçim sonuçlarının belli olmasından sonra telefonla görüşen Talat ve Hristofyas, Kıbrıs'ta çözüm yana tavrı sergilerken bu amaçla masaya oturmaya hazır olduklarını da belirtmiş bulunuyorlar.

Ankara'daki Türk hükümeti ise, Rum seçiminden sonra Kıbrıs'ta kapsamlı çözüm bulma çabalarının hızlanacağı beklentisini defalarca dile getirirken bu fırsatın kaçırılmaması öneminin altını çizdi.

LOKMACI KAPISININ AÇILMASI

Gerek Ankara'da, gerekse Atina'daki görüşmelerde iki toplum arasında "güven artırmaya" yönelik bir çaba çerçevesinde Lefkoşa'daki Ledra Caddesinde Lokmacı Kapısının açılması konusunun da ele alınması bekleniyor. Talat ve Hristofyas, Lokmacı Kapısı'nın açılmasını isteğini de ifade etmiş bulunuyorlar.

(ANKA)