kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

''Ortadoğu'da su savaşları çıkabilir''

Yeni Haber
Ortadoğu ülkelerinde su israfının giderek arttığı ve özellikle Suudi Arabistan, Ürdün, Irak ve Lübnan'da suyun yüzde 50'sinin israf edilerek kaybedildiği belirtiliyor.

Uzmanlar, su kaynaklarının hızla azaldığı Ortadoğu'da, özel ve kamu sektörünün, temiz suyun israf edilmemesi için gerekli tedbirleri acilen almaları gerektiğini vurguluyor. Aynı şekilde su sorunlarının giderilmemesi halinde ise uzmanlar, özellikle Ortadoğu'da gelecekte "su savaşları" yaşanabileceği uyarısında bulunuyorlar.

Su kaynakları üzerine şubat ayı sonunda Dubai'de düzenlenen bir konferansta konuşan Metito şirketi yetkilisi üretilen suyun yarısının tüketiciye ulaşmadan kaybolduğunu ve bunun da zaten az olan kaynaklar üzerinde olumsuz bir etki bıraktığını söyledi. Şirket operasyon şefi Robert Smith, konuşmasında, bölgedeki yetersiz altyapının zaten zor karşılanan içilebilecek su talebi üzerindeki baskıyı artırdığını söyledi.

Konferansta ayrıca uluslararası standartlara göre kabul edilebilir su kaybının yüzde 15 olduğu ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde bu oranın yüzde 11'de kaldığı belirtildi. Uzmanlara göre dünyada bulunan 'taze su'yun miktarı sabit ve bunun yüzde 70'ine ulaşılamıyor. Ulaşılamayan bu su, kutuplardaki buzullarda, buzdağlarında ve donmuş toprakta bulunuyor.

Ulaşılabilen toplam 10,7 milyon kilometrekarelik hacmin yine büyük kısmı (10,5 milyon kilometrekare) suyun altında yer alıyor. Kalan 135 bin kilometrekarelik su ise göller, nehirler ve sulak alanlara yayılmış durumda.

Fakat bu temiz su da yeryüzünde eşit dağılmış durumda değil. Bu durumdan en çok etkilenen bölgeler arasında Ortadoğu ve Kuzey Afrika da var.

Suyun azlığına karşı en iyi cevabın suyu daha iktisatlı ve akılcı kullanmak olduğunu söyleyen Smith, su kaybını azaltan aletler kullanılması sayesinde tüketimin yüzde 15'e kadar azalabileceğini ifade etti.

Smith ayrıca, Ortadoğu'daki su kaybının Avrupa'ya kıyasla daha yüksek olduğunu ve kamu ve özel sektörü el ele verip acilen tedbir almazsa bölgede ileride 'su savaşları' yaşanabileceğini iddia etti.

(CİHAN)