kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Tedavi zannedip işkence gördüler

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
26.02.2008
Her 10 kadından birinin sorunu olan vajinismus için sizlerden pek çok e-mail geldi. Dr. Cem Keçe sorularınızı yanıtlarken "Vajinismusun tedavisi basit, tedavi oluyorum diye işkence görmeyin" diyor..
Cinsel Terapist ve Evlilik Terapisti Cinsel Tıp Enstitüsü Genel Başkanı Dr. Cem Keçe, kadınların en büyük korkuları arasında olan 'ilk gece korkusu'yla ilgili, sizden gelen soruları yanıtladı:

MÜCADELE EDİN
* 15 yıllık evliyim. Cinsel ilişki sırasında korku ve sıkıntılarım oluyor. Daha ilişkiye girmeden, kızlık zarımın bozulacağını zannediyorum. Halbuki bir kızım var. Çocuğum, hayatta tutunduğum tek dal oldu. Hala ilk günkü gibi çok derin bir korku yaşıyorum ve eşim bana her yaklaştığında sanki yedi başlı bir ejderha içimi yakıyor. Bunu kimseyle paylaşamıyorum, bazen delirmekten korkuyorum. Yaşadıklarımı anlamama yarayacak kaynak kitapları nereden bulabilirim? Ne yapmalıyım?
Y.R./Samsun
Yanlış bilgilenme ve cinsel hurafeler nedeniyle, cinsel hayatlarında kabus yaşayan kadınların sayısı her geçen gün artıyor. Sağdıçlık kurumunun içini boşalttığımızdan beri; penis girişine katlanamama veya özel zorluklar yaşama anlamına gelen vajinismustan şikayetçi olan kadınların sayısında hızlı bir artış söz konusudur. Vajinismusun tedavisi, kademeli şekilde büyüklüğü artan parmakların veya dilatatörlerin vajina içine sokulmasını kapsayan tedavi serileri boyunca, vajinal girişi kontrol eden kasların kasılmasının önlenmesi ve bilgilendirme esaslı cinsel terapidir. Cinsel terapide, yedi başlı bir ejderha gibi bilinçdışında varlığını sürdüren ve kişiye hükmeden korkular üzerinde çalışılır. Nedenlerle adım adım mücadele edilerek ejderhanın yedi başı da yok edilir.

HAZ ÖNEMLİ!
* Evleneli bir yıl oldu. Evlendiğimizde eşimin vajinismus olduğunu fark ettim. Sorunu bir psikiyatristle çözdük ama cinsel ilişki eşime hala iğrenç geliyor. Bunun yanında vajende akıntıları oluyor ve ilişki anında orgazmdan sonra çok canı acıyor. Sizce bunun sebebi nedir? E.A./Kars
Vajinismus tedavisinde cinsel terapistlerin en çok üzerinde durduğu konu haz duygusudur. Cinsel terapi seanslarında cinsel hazzı arttırmaya yönelik çalışmalara ağırlık verilmelidir. Çünkü vajinismus tedavi edilmiş gibi gözükse de; kılık değiştirmiş olarak, yani cinselliği eşine karşı bir görev gibi gören ve haz almayan bir kadın davranışı şeklinde tekrar ortaya çıkarabilir. Bu da eşiniz için sıkıntılı bir sürecin başlangıcıdır. Zamanla 'disparoni' dediğimiz ağrılı cinsel ilişki yaşamaya başlayabilir. Orgazma giden yolda başarı için ön sevişmenin uzun tutulması ve klitoris uyarısı kadar; eşler arasındaki açık iletişim, duyarlılık ve sabır da gereklidir. Erkeğin rolü kadının liderliğinde ilerlemektir. Kadının kontrolü elinde tutması, vajinismus tedavisi sonrası kalan bilinçdışı korkularının üstesinden gelmesine yardımcı olacaktır. Eşinizin akıntısı genital enfeksiyondan kaynaklanabilir. Jinekoloğa gitmesini öneririm.
Haberin fotoğrafları