kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Vajinismus erkekleri de iktidarsız oluyor

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
28.02.2008
Psikolojik bir problem olan vajinismus, kadınlar kadar onlarla birlikte olan erkekleri de etkiliyor. Çoğu erkek, eşinin ya da sevgilisinin cinsel ilişkiden korkmasının nedenini, onun kendisini sevmemesine bağlıyor. Dr. Cem Keçe, tedavinin gecikmesinin erkekleri seksten soğutabildiğini ve hatta iktidarsızlığa yol açabildiğini söylüyor..
Vajinismus sorununu, 'Vajinismusun Üstesinden Gelmek' adlı bir kitapla masaya yatıran Dr. Cem Keçe, vajinismuslu kadınların eşlerinin yaşadığı sorunlara dair, sizlerden gelen e-mailleri yanıtladı:

BİRKAÇ HAFTADA ÇÖZÜLÜR

* Evleneli 3 ay oldu ama hala eşimle cinsel ilişkiye giremedik. O an geldiğinde eşim korkuyor, kasılıyor ve beni üzerinden atıyor. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Ailelerimize konuyu anlatamadık. Bize yol gösterin. A.C./Bursa

Vajinismus, kadınlarda görülen psikolojik kökenli cinsel bir hastalıktır. Öncelikle bunun size karşı bir tavır değil, bir hastalık olduğunu kabul edin. Eşiniz kasılmayı ve sizi üzerinden atmayı, isteyerek yapmaz. Bu, sizi sevmediğini veya istemediğini göstermez. Hastalığın tedavi süreci oldukça basittir. Evlilikte önemli bir sorun oluşturan vajinismusu çözmek için, en kısa zamanda eşinizle birlikte bir cinsel terapiste başvurmanızı ve cinsel terapi almanızı öneririm. Bu tedavi yalnızca birkaç haftanızı alacaktır.

NEDEN SEVMEMESİ DEĞİL!

* Eşimle görücü usulü ile evlendik. Kendisi vajinismus. Bir yıldır bütün uğraşlarıma rağmen cinsel ilişkiye giremedik. Sizce buna aramızdaki uyumsuzluk mu neden oluyor? Korkusunun nedeni beni sevmemesi mi? M.Y./Tokat

Vajinismus bir fobidir. Bazen yıllarca flört edip, büyük aşk yaşayan çiftler de bile görülebiliyor. Ancak zorla evlendirilen, eşini sevmeyen, uyumsuzluk ve iletişim bozukluğu yaşayan çiftlerde bu sorun daha da karmaşık bir hal alıyor. Eşinizin kafasındaki korkuların, sizinkilerden çok daha fazla olduğunu unutmayın. Eşinize mümkün olduğunca anlayış ve sabır gösterin. Ama bu, durumu kabullenmeniz anlamına gelmesin. Onu birlikte terapi görmeye ikna edin. Cinsel terapi yardımıyla, bu sorundan kurtulup iyi bir evliliğe geçiş yapabilirsiniz.

AİLELERE ANLATMAK HATA

* Eşimle evleneli 2.5 ay oldu. Bir türlü cinsel ilişkiye giremiyoruz. Sizce bu durumu ailelerimizle paylaşmalı mıyız? Sorunu en azından onun ailesine söylemem, bir çözüm yolu bulmamızı kolaylaştırmaz mı? N.Z./Ankara

Bunu ailelerinizle paylaşırsanız, sadece sorunu büyütürsünüz. Siz bir çiftsiniz ve bunu aranızda çözebilirsiniz. Ailelerin baskısı durumu daha da karmaşıklaştırabilir. Eşinizi karşınıza alın ve ona bunun bir hastalık olduğunu anlatın. Ancak bunu, onu 'Sen hastasın' diye damgalamadan yapın. Sonra da lütfen bu konuda uzman birinden cinsel terapi alın. Size kızlık zarının alınması, botoks veya muayenehanede gerdek gibi garip uygulamalar teklif edilirse, kabul etmeyin. Vajinismus sorununu çözmek için, sadece birkaç seans cinsel terapi görmek yeterlidir.

GEÇER DİYE BEKLEMEYİN

* Eşimle evleneli yaklaşık bir ay oldu. Ne zaman cinsel ilişkiye girmek istesek eşim kaskatı kesiliyor. Sizce onun bana alışması için daha ne kadar beklemeliyim? Benim eşim de vajinismus sorunu yaşıyor olabilir mi? E.Ç./Mersin

Bazı çiftler zaman kaybetmeden bir doktora başvururken, bazı çiftler de 20 yıl geçmesine rağmen hala bu sorunu yaşamaya devam ediyor. Bu nedenle benim size önerim; en fazla bir hafta kadar beklenmektir. Siz bu süreyi çoktan geçmişsiniz. Eğer bu sorunu kendi başınıza çözemediyseniz, bir cinsel terapistten profesyonel yardım almanızın zamanı gelmiş demektir. Sakın karamsarlığa kapılmayın. Bu konuda doğru seçilmiş bir uzmana gittiğiniz anda, zaten gerekli tedavinin yarısını tamamlanmış olacaksınız. Sorunun diğer yarısını da, tecrübeli bir cinsel terapist mutlaka çözecektir.
Haberin fotoğrafları