kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yeni zenginler ve görgüsüzlere kızıyorum

- Enteller de lumpenler de yazılarınızdan nasibini alıyor. Kimdir size göre lumpen?
- Lumpen Almanca 'en alt' demektir. Proletaryanın da altı olan lumpen proletarya, toplumun en alt katmanı demek. Köylü de değil, şehirli de değil... Köyden gelip şehirli olamamışlar ama köylülükten de tam vazgeçememişler, değer yargıları yok, oluşmamış, köylülüğe özgü birtakım değerler vardır, onlar ortadan kalkmış yerine yenisini koyamamışlar, böyle bir kitle. Varoş da diyebilirsiniz buna ama sadece yoksullukla açıklayamazsınız bunu, zengin lumpen de çok var çünkü. AKP'nin önemli bir kısım seçmeni de bunlardır, ne köylü, ne şehirli olan varoşlar. Lumpen burjuvazi ise, o benim çok kızdığım, oturmasını kalkmasını bilmeyen yeni zenginler, görgüsüzler.

- Peki entellerine niye kızıyorsunuz, onlarla probleminiz ne?
- Kültürü yarım yamalaktır entelin. Yarı aydınlar, bilmeden konuşanlar, pozcular, hava atmaya kalkanlar, Rejans'ta votka içip de St. Antoine kilisesine gidip kalabalık edenler, cool ve kıl tiplerdir. Mesela Balzac ya da Dickens okumadan Umberto Eco okuyanlar! Hilmi Yavuz'un bir lafı vardır, "Entelle entelektüel arasında lektüel bir fark vardır," der; yani okuma farkı vardır. Entelektüel okur, entel yarım yamalak okur ya da hiç okumaz.

- Siz kendinize entelektüel diyor musunuz?
- İzin verirseniz, demeye hakkım olduğu kanaatindeyim.

- Entelektüellik ve küfür birbirine yakışır mı peki?
- Niçin yakışmasın, temiz aile çocuğu olmak zorunda değildir entelektüel. Muhallebi çocuğu kavramına sinir olurum, hani eşek deyince yüzü kızaran... Ben Galatasaray ve Boğaziçi mezunuyum, okulda da küfür ederdik biz. Kaldı ki insanlarla ilişkilerimde yumuşak bir insanım, durduk yerde küfür savurmam.