kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yeni İstanbul'un yeni cazibe bölgeleri

Yeni Haber
İstanbul, yeni gelişim bölgelerini belirledi. Anadolu Yakası'nın kalbinin Kartal olacağı ve 5 milyar dolarlık projeyle Kartal'da yeni bir ticaret merkezi oluşturulacağı belirtildi. Avrupa Yakası'nın yeni konut alanının ise Silivri olacağı bildirildi.

Para dergisinin son sayısında İstanbul'un yeni cazibe merkezleri ele alındı.

Göç, kaçak yapılaşma ve sanayileşme nedeniyle İstanbul artık kabına sığmaz oldu. İstanbul nüfusuna her yıl 500 bin insan eklenmesi sorunların yaşanmasına neden oldu.

Dünyanın önde gelen metropollerinden biri olan İstanbul için yeni bir değişim ve dönüşüme ihtiyaç duyuldu. Belediye, merkezi hükümetin de desteğini alarak ''İstanbul Anayasası'' diye adlandırılan 1/100 binlik İstanbul Çevre Düzeni Planı'nı 14 Temmuz 2006 tarihli Belediye Meclisi'nde onayladı.

Bu planın ardından, halen 1985 yılında çizilen 1/25 binlik nazım plana göre yönetilen İstanbul, yeni nazım planına da ulaşmış kavuşmuş oldu. 1/5 binlik planlar, İstanbul Anayasası'na uygun olarak hazırlanıyor.

YENİ İSTANBUL'UN KALBİ

Bu planlarla yeni İstanbul'un satırbaşları da yazılmış oldu. Sanayiden konuta, turizmden lojistiğe İstanbul'daki tüm faaliyetlerin hangi sınırlar içinde yürütüleceği belirlendi.

''Yeni İstanbul'' için somut adımlar atılmaya başladı. Yeni İstanbul'un kalbinin Kartal ve Silivri'de atacağı kesinleşti.

5 MİLYAR DOLARLIK DÖNÜŞÜM

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş Kartal'daki kentsel dönüşüm projesini çizen ünlü mimar Zaha Hadid ile birlikte projenin detaylarını açıkladı.

Planlama sürecinin yıl sonuna kadar bitirileceğini belirten Topbaş, ''Burada 5 milyar dolarlık yatırımla modern bir merkezi iş alanı oluşturacağız'' dedi. Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi'nin amacı Taksim, Levent, Maslak gibi merkezi iş alanlarına yeni bir alternatif oluşturmak.

SİLİVRİ'NİN YILDIZI PARLIYOR


Avrupa Yakası'nda Silivri'nin yeni konut alanlarının merkezi olacağı belirtildi. İstanbul Anayasası'nda, Silivri yöresinde üçüncü ve dördüncü derece tarım alanlarının da konuta açılmasının önerildiği de bildirildi.

ALİPAŞA'YA İLGİ ARTIYOR

Yeni konut projeleri için oldukça uygun ve ucuz arazilere sahip olan Silivri'nin, önümüzdeki yıllarda daha çok konut projelerine ev sahipliği yapması bekleniyor. Alipaşa bölgesi ve çevresindeki arazilere talebin şimdiden arttıği belirtildi.

Alipaşa'ya yakınlığıyla bilinen Çeltik, Gümüşyaka, Yolçatı ve Çanta bölgesinde arazilerin metrekare fiyatları yükselirken, Sanayi bölgesi olarak bilinen Değirmenköy'e de talep arttı.