kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türkiye'nin Laiklik konusunda esin kaynağı olan Fransa yıllardır bu kavramı tartışıyor

Bu dizi yazının maksadı, Türkiye'de genel itibariyle halk içinde duygusal ve okul ezberi iki cümleden yola çıkarak ele alınan laiklik tartışmasına Fransa'dan girmektir. Fransa 1905 öncesi ve sonrasıyla iki asırdır laik rejimin kök saldığı bir ülke. Laikliğin devlet ve kilise arasında karşılıklı çok agresif mücadelelerle edinildiği bir memleket.

Türkiye laikliği Fransa'dan esinlendi. Dünyada anayasasında "laik" kelimesi geçen iki ülke Türkiye ve Fransa. Ayrıca, Avrupa'nın 5 milyonla en yüksek Müslüman nüfusunu barındıran ülkesi. Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin toplumdaki değişimleri dikkate alarak bazı değişiklikler yapılması yönündeki fikirleriyle güncelleştirdiği bir laiklik tartışması da mevcut.

Alanında referans olmuş isimlerle, laikliği, devletin bireye ve topluma ait dini inançlarla münasebeti, tarihi, siyasi gelişimi, yasal düzenlemeleri ve uygulanışı itibariyle ele almaya çalıştık. Din ve devlet islerinin ayrılığı ve bu ikisinin birbirine müdahale etmediği rejim ne manaya gelmektedir, nasıl görünmüş ve uygulanmıştır? 7 yüzyıl boyunca kilisenin büyük kızı addedilen Fransa'da, ortaçağda Yahudilere 16. yüzyıldan itibaren Protestan azınlığa büyük zulümler yaşatan bu ülkede, kilise ve devletin kavgası nasıl sona ermiştir. Ayrılık-laikliği ve tarafsızlık-laikliği ne manaya gelmektedir. Dini simgeler kamusal alanda ne ölçüde vardır? 1905 yasası öncesinden bu yana tanınan eğitim özgürlüğü ilkesi dahilinde okulda laiklik nasıl var olmuştur. Dindar bir Katolik, Fransa'da kamusal ve özel alanda din ve inanç özgürlüklerini nereye kadar yaşamaktadır? Avrupa'da ortak bir laiklik anlayışından ve uygulanışından söz edilebilir mi? Anglo-sakson ülkelerin sekülarizmiyle, Fransız laikliğinin farkı nedir? Sadece son yirmi yılda bile binlerce kitaba konu olacak kadar daima ve son derece canlı bir laiklik tartışmasının hüküm sürdüğü Fransa'da bu soruların yanıtlarını aradık.