kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ermenilerin katlettiği Türkler anıldı

Yeni Haber
Erzurum'un Aşkale ilçesine bağlı eski ismi Cinis olan Ortabahçe köyünde, Ermeniler tarafından katledilen 587 Türk, düzenlenen törenle anıldı.

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Türk Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu, Aşkale Kaymakamlığı tarafından Cinis Köyü Şehitliği'nde düzenlenen törende, 1918 yılında yaşanan katliamın bir benzerinin dünyada görülmediğini söyledi.

Ermeni sorunun tarihi boyutlarıyla çocuk ve gençlere çok iyi öğretilmesi gerektiğini anlatan Kürkçüoğlu, ''Burası Ermenilerin yaptıkları katliamların en büyük belgelerinden birisidir. Cinis'te savaşla hiç ilgisi olmayan kadın, çocuk, yaşlı 587 Türk, Şükrü Efendi Konağı ve köy camisinde hunharca katledilmiştir'' diye konuştu.

Ermeniler tarafından katledilen Türklere ait doğu ve güneydoğuda ortaya çıkarılmış 185 toplu mezarın bulunduğunu dikkat çeken Kürkçüoğlu, şunları söyledi:

''Ermeniler şimdi hiçbir şey yapmamış gibi ortaya çıkarak atalarımızı, dedelerimizi katliamla soykırımla suçlamaktadırlar. Dünya'da Türk tarihi kadar temiz bir tarih yoktur. Atalarımız her dönem mazlumun yanında olmuştur. En son Saddam'ın zulmünden kaçan peşmergelere tek kucak açan Türkler olmuştur. Böyle bir milletin soykırımla suçlanması bir oyundur ve bunu iyi görmeliyiz.''

Zakir Özdemir adlı bir yaşlı köylü ise Ermeni mezalimini yaşayan büyüklerinden dinlediğini belirterek, ''Şükrü Bey konağında insanlar duvara el ve ayaklarından çakılarak katledildi bizlere hep anlatılmıştır'' dedi.

Öğrencilerin okuduğu şiirlerle devam eden ve şehitlikte yapılan dua ile sona eren törene Aşkale Kaymakamı Zeyit Şener, Belediye Başkanı Ahmet Yaptırmış ile çok sayıda vatandaş katıldı.

AA