kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Aşk Çeşmesi’nin etrafındaki kafeler günün her vakti yerli ve yabancı turistlerle taşıyor.

Şimdi Roma'da olmak vardı

Burcu Aldinç
20.08.2007
Zengin tarihi kültürü ve eşsiz doğal güzellikleriyle yüzyıllardır şairlere ve ressamlara ilham veren Roma, bugün de pizzası, şarabı ve ünlü markalara ait butikleriyle seyahat tutkunlarını cezbetmeye devam ediyor..
Âşıklar şehri... Pizza, şarap, peynir ve dondurma cenneti... Ama en çok da alışveriş dünyasının kalbi... Roma'ya gidenler kentin tüm bu unvanların hakkını nasıl da verdiğini çok iyi bilirler. Çünkü sanatın, tarihin, dinin ve modanın iç içe yaşadığı yegâne şehirlerden biridir Roma. Bu yüzdendir ki bugün Katoliklerin ruhani lideri Papa da, modanın dahileri Dolce&Gabbana da hâlâ Roma'yı tercih ediyor. Tıpkı yüzyıllar önce Julius Cesar'ın ve Michelangelo'nun tercih ettiği gibi. Roma'ya her yıl tüm dünyadan milyonlarca turist akın ediyor. Kimi 1726 yılında yapımı tamamlanan ünlü İspanyol Merdivenleri'ni görmek, ünlü Aşk Çeşmesi'ne bozuk para atmak, Hıristiyan dünyası için büyük önem taşıyan Vatikan'ı ziyaret etmek için Roma'nın yolunu tutuyor, kimi sadece alışveriş yapmayı kendine hedef seçiyor. Ama geliş amacı ne olursa olsun, kimse ünlü İtalyan şarabının, peynirlerinin ve tabii ki dondurmasının tadına bakmadan buradan ayrılmıyor. Roma'nın en önemli yapıtlarının başında hiç kuşkusuz meydanları geliyor. Acı-tatlı birçok ana şahitlik yapan; şenliklerin, kutlamaların yaşandığı, isyanların çıktığı, idamların yapıldığı meydanlar, bugün de kafeleri, butikleri ve dükkânları ile şehrin en popüler yerlerini oluşturuyor. Tabii bu meydanların bir de kendi aralarında galibi var: Pizza Spagna. Birçok kişi gibi benim de favorim olan bu meydanda etrafı rengârenk çiçeklerle süslü İspanyol Merdivenleri de bulunuyor. 137 basamaktan oluşan, geniş basamaklarda grup halinde gençler piyasa yaparken, müzisyenler de gitarlarıyla marifetlerini sergiliyor. Ancak bu meydanda namı tüm dünyaya yayılan İtalyan yankesicilerin de cirit attığını hatırlatalım ve gerekli tedbirleri almanız için sizi şimdiden uyaralım.

HADİ ÂŞIKLAR, ÇEŞMEYE!
İtalyanlar da tıpkı bizim gibi gelenek ve göreneklerine bağlı kalıp yaşatma taraftarı. İtalya'da yeni evlenen çiftler, aşkları daim olsun diye gelinlikleri ve damatlıklarıyla soluğu çeşmede alıyor. Aşk Çeşmesi, aralarında en ünlüsü. Çeşmenin popüler kültürün bir parçası olmasında Fellini'nin meşhur filmi La Dolce Vita'nın da hakkını vermek lazım. Buradaki çeşmeye herkes ayrı bir dilekle para atıyor. Kimi sevdiğinden hiç ayrılmamayı diliyor, kimi en kısa zamanda bir kısmet bulmayı. Benim gibi şehre âşık olanlar ise bir kez daha gelebilmek için elindeki bozuk parayı suya fırlatıveriyor. Çeşmenin etrafında ise irili ufaklı birçok kafe sıralanıyor. Burada geceyi geçirmeseniz de yemek yemeden ve meşhur kırmızı şaraplarının tadına bakmadan sakın bir yere gitmeyin. Kafeler arasında hem en popüleri hem de fiyat bakımından en makulü Piccolo Arancio. Siz de benim gibi asparagus hayranıysanız tavsiyem pizza Asparagi'yi denemeniz. Taze meyvelerle sunulan creme brule ise gerçekten de bir kez daha Roma'ya gitmenize neden olacak kadar güçlü bir lezzete sahip.

HAKİKİ ROMA DONDURMASI
Roma'nın en hareketli yerlerinden biri ise dikdörtgen bir meydan olan Campo de Fiori. Meydanın adı çiçeklerle dolu demek. Ortaçağ'da verilen bu isim şimdiki zamanı pek de yansıtmıyor. Meydanın etrafında boylu boyunca daracık sokaklar uzanıyor. Üstelik bu sokaklarda çiçekçiler, sanat galerileri, turistik dükkânlar, butikler ne ararsanız var. Tabii meşhur İtalyan dondurmasını da unutmamak lazım. Burası geceleri de bir açıkhava diskosuna dönüyor.

ALIŞVERİŞE HÜCUM
Alışverişin başkentine gelip de ünlü markaların mağazalarına göz atmamak olmaz. Armani, Bvlgari, Louis Vuitton, Dolce&Gabbana, Versace ve diğer tüm markaları İspanyol Merdivenleri'nin paralelindeki sokaklarda bulabilirsiniz. Üstelik temmuz sonunda tüm ülkede başlayan indirimler eylül sonuna dek devam ediyor. Tabii tüm bu indirim durumundan haberdar Japon ve Uzakdoğulu turistlerin mağazalara akın ettiğini göz önünde bulundurmayı ihmal etmeyin. Size tavsiyemiz saat 09.30'da alışveriş için otelden ayrılmış olmak. Bu arada pazar günleri birçok mağaza kepenklerini açmıyor, hatırlatalım. Modadan ve alışverişten bahsedip Valentino'nun şehirde açtığı sergiyi atlamak olmaz. Ünlü modacının dell'Ara Pacis Müzesi'nde 45 yıllık tasarım hayatı boyunca yaptığı elbiseler, çizimler ve fotoğraflar sergileniyor. Üstelik sergi 28 Ekim'e kadar açık. Pazartesi hariç her gün saat 09.00-19.00 arasında sergiyi gezebilirsiniz.

ŞEHİR İÇİNDE BİR UFAK ÜLKE
Katolik dünyasının kalbi kabul edilen Vatikan da 930 vatandaşı, bir kilometrekareyi bile bulmayan yüzölçümü, üç radyo istasyonu, bir televizyon kanalı, bir helikopter pisti ile Roma'nın içinde ufak ama güçlü bir ülke olarak varlığını sürdürüyor. Katolik dünyasının ruhani lideri Papa, haftada bir kez ve genellikle çarşamba günleri San Pietro Meydanı'ndan halka sesleniyor. Vatikan'ın içerisindeki St. Peter Katedrali ise dünyanın en büyüğü olma özelliğine sahip. Üstelik katedralin içinde günah çıkarmak isteyenler için birçok farklı dilde günah çıkarma odası bulunuyor.
Haberin fotoğrafları