kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türkiye bor zengini patent fakiri

Yeni Haber
Ankara Patent, dünya bor rezervinin yaklaşık yüzde 70'ine sahip olan Türkiye'nin, "Bor" patentinde dünya sıralamasında sonlarda yer aldığını bildirdi.

Ankara Patent'ten yapılan açıklamaya göre, bor patentleriyle ilgili yapılan patent başvurusu araştırmalarında, Türkiye kökenli kişi ve kuruluşlar adına Türkiye'de toplam yalnızca 22 patent başvurusu bulunuyor. Türkiye, bor patentleriyle ilgili olarak uluslararası alanda ise yalnız 6 patent başvurusuyla temsil ediliyor.

Dünyadaki bor rezervlerinin yaklaşık yüzde 65-70'i Türkiye'de bulunuyor. Maden kalitesi ve rezerv ömrü bakımından Türkiye'deki bor madenleri ilk sırada yer alıyor. Ancak Türkiye "bor ve patent" konusunda diğer ülkelere göre çok gerilerde yer alıyor.

TÜRKİYE KÖKENLİ SADECE 6 PATENT BAŞVURUSU VAR

Avrupa Patent Ofisi Patent Veri Tabanı'ndan elde edilen verilere göre, bor ve bileşenleriyle ilgili dünya çapında toplam patent başvurusu sayısı 58 bin 304 ve en yüksek patent başvurusu sahibi ülke 26 bin 351'le Japonya olarak belirlendi.

Japonya'yı 16 bin 244'le ABD, 3 bin 933'le Almanya, 3 bin 360'la İngiltere, bin 647'yle Fransa, bin 366'yla Çin, 126'yla Avustralya izliyor. Ayrıca bir Amerikan firmasının tek başına bin 863 adet bor ve bileşenleriyle ilgili patent başvurusu bulunuyor.

Açıklamada, "Türkiye, yüzyılımızda petrol kadar önemli olabileceği düşünülen bor madeninin dünyadaki en büyük rezerv ülkesi olmasına karşın, bor patentleri ile ilgili olarak uluslararası alanda yalnız 6 patent başvurusuyla temsil ediliyor olması dikkat çekicidir.

Bor Patentleriyle ilgili olarak yapılan patent başvurusu araştırmalarında, Türkiye kökenli kişi ve kuruluşlar adına Türkiye'de toplam yalnızca 22 patent başvurusu bulunması ise bu konudaki eksikliğimizi gözler önüne seriyor" denildi.

TÜRKİYE'DE TOPLAM 79 PATENT VAR

Dünya da çok az sayıda bor minerali üreticisinin bulunduğuna işaret edilen açıklamada, en büyük üreticilerin Türkiye (Eti Bor A.Ş.) ve ABD (Rio Tinto Borax) olduğu kaydedildi.

Açıklamada, bor ürünleri sanayilerinin Batı Avrupa, Kuzey Amerika ve Japonya'daki az sayıda firmada yoğunlaştığı kaydedildi. En büyük üreticilerden birinin Türkiye olmasına karşın bor ve bileşenleriyle ilgili yerli-yabancı patent sayısının sadece 79 olduğu vurgulanan açıklamada, diğer ülkelerin ise toplamda bor ve bileşenleriyle ilgili 34 bin 256 patente sahip olduğu belirtildi.

PAZARIN YÜZDE 38'İ TÜRKİYE'NİN ELİNDE

Dünya bor piyasasının 1.2 milyar dolar düzeyinde olduğu kaydedilen açıklamada, Türkiye pazarın yüzde 38'lik kısmını elinde bulundurduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, bor pazarından 400 milyon dolar pay alan Türkiye'nin hedefinin pazarın yüzde 50'sini ele geçirmek olduğu hatırlatılarak, bor madeninin askeri alanda, tarım sektöründe, deterjan ve ilaç sanayinde, kozmetik olmak üzere çok çeşitli 250'ye yakın alanda kullanılabildiğine dikkat çekildi.

"BOR ALANINDAKİ BULUŞLARDA ÇOK ZAYIF"

Ankara Patent Bürosu Genel Müdür Kaan Dericioğlu yaptığı açıklamada, "Türkiye, en güçlü olduğu alanlarda bile buluş yapamıyor. Dolayısıyla patent başvuruları da çok düşük düzeyde kalıyor.

Bor madeninde dünya lideriyiz ancak, bor alanındaki buluşlarda çok zayıfız" dedi. Bor madenini ham olarak dünya pazarlarına sunmanın hiçbir yararı olmadığını vurgulayan Dericioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bor bileşnelerini işleyerek dünya pazarlarına satan bazı başarılı kuruluşlarımız olduğu bilinmektedir. Ancak bu kadar geniş bir alanda kullanılan ve stratejik bir ürünümüz olan bor madenini yeni buluşlarla destekleyerek nihai ürün olarak dünya pazarına yeterli düzeyde sunmalıyız. Buluşların korunması yalnız patent veya faydalı model belgesi alınarak sağlanabilir."

(ANKA)