kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Tedavinin başarısı için birlikte tedavi şart

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
28.02.2008
Vajinismus yaşayan çiftler tencere-kapak misali birbirlerini kırmaktan korkarlar. Erkeklerin çoğu cinselliğin kötü kadınlar için olduğuna ve eşlerinin masum olması gerektiğine inanır. Genellikle erkeklerin evlilik öncesi cinsel yaklaşımları, partnerlerini öpmek veya ona dokunmaktan öteye geçmez. Evlendikten sonra da karşılıklı olarak cinsel ilişkiden kaçabilirler. Çünkü aslında her iki tarafın da cinsel birleşmeyle ilgili korkuları vardır.

Erkek ısrar etmesin
Birleşme gerçekleşmese de, cinsel yaşamları asgari ölçüde devam eder. Düzenli olarak sevişirler, hatta boşalabilirler. Kadınlar bu sırada zevk alabilir. Vajinismus nedeniyle boşanma oranı düşüktür. Eğer erkek bir an önce ilişkiye girmek için ısrar ederse, sorun büyür. Vajinismuslu bir kadınla birlikte olmak gerçekten zor olabilir. Vajinismuslu erkeklerin ruh hali 4 başlık altında incelenebilir:

Umutsuzluk: Bir erkek eşinin böyle bir problemi olduğunu duyarsa perişan olur. "Ben onun için çok üzülüyorum, çok acı çekiyor" der. Kendini çaresiz hisseder.

Öfke: Erkek, "Eşim bu durumu çözmek için hiçbir şey yapmıyor. Çocuk sahibi olamayacak mıyım? İlişkimi bitireyim mi?" diye düşünmeye başlar.

Reddedilme: Vajinismus erkekleri her seferinde reddetilmekten yorgundur. "Eşim beni istemiyor" diye düşünürler.

Uzaklaşma: Ev yaşamındaki karmaşa nedeniyle ya aldatılırlar ya da işkolik olurlar. Vajinismus tedavisinin sonlarına doğru bilinçdışı dürtülerin sonucu, kadınlar partnerlerine karşı saldırganlaşabilir veya onlara kavgacı bir uslupla yaklaşabilir. Bu, her zaman beklediğimiz bir durumdur. Burada erkeklere düşen sabırlı olmaktır.

Tedavi süreci
Cinsel terapinin ilk aşamalarında erkekte erken boşalma ya da sertleşme sorunu olabilir. Vajinismuslu eşiyle cinsel ilişkiye girmeye hazırlanan bir erkek tedirgindir. Performans kaygısı yaşayabilir. Kendini ispatlamak zorunda olduğunu bile hissedebilir. Tedavi başarılı sonuçlansa bile, erkekte geçmişteki durumdan kaynaklanan cinsellikten uzak durma eğilimi ve eşine karşı cinsel soğukluk oluşabilir. Çiftler, yatağa girmek ve birbirlerine dokunmak istemeyebilir. Bu nedenle vajinismusta çift mutlaka birlikte tedavi olmalıdır.