kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Doğu'da büyüdü, Batı'da duruldu... Cep telefonu satışları Asya, Afrika ve Ortadoğu'da artarken Avrupa ve Amerika'da büyüme rakamları çok düşük seviyelerde kaldı.

Dünyadaki her 6 kişiden biri 2007'de cep telefonu satın aldı

Timur SIRT
17.02.2008
Dünyada her 6 kişiden biri cep telefonu alırken, Asya, Afrika ve Ortadoğu büyümenin motoru oldu. Türkiye'de12 miyon 'cep' satıldı..
Cep telefonu satışları 2007 yılında GfK verilerine göre Türkiye'de 12 milyon adedi bulurken, tüm dünyada 1 milyar 110 milyon telefon satıldığı tahmin ediliyor. Nokia, Avrupa'da en çok satan telefon markası olurken cep telefonu satışlarında en fazla büyüme Asya, Ortadoğu ve Afrika'da elde edildi. Avrupalı mobil operatörler Vodafone, Orange ve T-Mobile, büyümelerini Avrupa dışında elde etti. Nokia, Almanya'da bulunan telefon fabrikalarını Romanya'ya taşıdı. Avrupa büyüme trendinin dışına çıkarken operatörler, satışlarının önemli bir kısmını, Türkiye, Rusya, Hindistan, Ortadoğu ve Afrika'dan elde ettiler. Telia Sonera, büyümesinin önemli bölümünü Turkcell sayesinde gerçekleştirdi. Şirket büyümesinde etkili olan bu bölgelerde yatırımlarını artırma kararı aldı. Bu karar, Rus şirket Altimo ile pazarlığı ciddileştirmesi anlamına geliyor. Vodafone da Türkiye'yi büyümede örnek ülkeler arasında gösterirken, özellikle Hindistan'a dikkat çekiyor. Türkiye'de ve dünyada kızaklı telefon satışları büyük artış gösterdi. Tüm dünyada kapaklı telefon satışları büyük artış gösterirken kameralı telefonlarn oranı yüzde 50'ye yaklaştı. Türkiye'de ise satılan iki telefondan biri kameralı oldu.