kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Mehmet Ali Ilıcak

Menderes, Özal ve Demirel'den izler var

DENİZ AYYILDIZ
Bir başbakanın yaşamı üzerinden Türkiye'deki siyasi gelişmeleri konu alan 'Ateşten Koltuk' dizisinin öykü yazarı Mehmet Ali Ilıcak: Bu dizideki başbakan idealimdeki liderdir. Menderes'ten de, Özal, Demirel ve Erdoğan'dan da biraz var. Onu ben yarattım! ..
Mehmet Ali Ilıcak ve Emir Tamer'in yapımcılığında gerçekleştirilen, bir başbakanın medya, iş dünyası ve terör üçgeninde yaşadıklarını anlatan 'Ateşten Koltuk' adlı dizi, bu akşam ilk bölümüyle Fox TV'de yayınlanacak. Seçimi yüksek oy oranı ile kazanmış bir başbakanın göreve başladığı ilk günden itibaren yaşadıklarının anlatılacağı dizide; Türkiye'nin politik gelişmeleri de konu edilecek. Mehmet Ali Ilıcak; annesi Nazlı Ilıcak ile eşi Meyra'nın da rol aldığı dizideki başbakanın Tayyip Erdoğan olmadığını vurgulayarak, "Kemal Atak, tamamen benim hayal ürünüm ve idealimdeki lider. Ailesinde türbanlı kimse yok mesela..." dedi.

* Siz gazetecisiniz. Dizi sektörüne atılmaya nasıl karar verdiniz?
Öyküye bir buçuk sene evvel başladığım zaman, idealimdeki başbakanı kendimce yazmak için yola çıktım. Kitap olmasını istemiştim aslında ama sonradan senaryoya dönüştürdük.

ERDOĞAN'IN HAYATI DEĞİL


* Tanıtımlarda '29 Şubat sabahı uyandığınızda hiçbir şey eskisi gibi olmayacak' deniyordu. Yayın günü değişti ve 1 Mart'a (bugün) alındı ama bu anonslar akıllara 28 Şubat'ı getirdi. Dizide buna değiniyor musunuz?
Bizim başbakanın ismi Kemal Atak. Ne Tayyip Erdoğan'ın, ne Menderes'in, ne de Demirel'in hayatı bu! Ama hepsinden biraz var. Kemal Atak bugünkü Türkiye'de yaşıyor. Yani gündemde bugünkü konular var; başörtüsü konusu ve Kuzey Irak'a yapılan kara harekatı gibi ama Tayyip Erdoğan kesinlikle değil! Siz diziyi seyrederken, Kemal Atak'ın başbakan olduğu Türkiye'yi göreceksiniz. Kemal Atak benim hayal ürünüm, idealimdeki başbakan olacak.

* Peki idealinizdeki başbakan Kemal Atak, türban ya da kara harekatı konusunda Tayyip Erdoğan'dan farklı bir strateji mi izleyecek dizide?
Kemal Atak, başörtüsünün üniversiteye girmesine karşı değil. Ancak toplumsal uzlaşmanın sağlanamamasından yakınıyor. Güvencelerin, özgürlüklerin herkes için yaşanması gerektiğine inanan bir başbakan. Çünkü onun ailesinde türbanlı, başörtülü kimse yok. Ama o, üniversiteye giden başörtülü kızların okuyabilmesini istiyor. Türkiye'nin 'başı açık-başı kapalı' diye bir kamplaşmaya gitmemesi gerektiğini düşünüyor.

MODERN-MUHAFAZAKÂR

* Tayyip Erdoğan Kasımpaşalı, Kemal Atak nereli?
Atak bürokrasinden gelme bir aileden; İstanbullu. Bir eşi ve kızı var. Annesiyle babasını çok küçük yaşta kaybetmiş. Onu bir süt anne büyütmüş. Modern-muhafazakâr bir insan.

* Dizinin kadrosunda gazetecileri de görüyoruz...
Üç gazeteci başbakanı programlarında ağırlayacak. Reha Muhtar, ben ve annem Nazlı Ilıcak... Türkiye bu başbakanı ilk kez 'Çapraz Ateş' programında tanıyacak. Dizide ayrıca müsteşar rolünde Can Ataklı da oynuyor.

* Nazlı Hanım 'Ateşten Koltuk'ta sadece bir bölüm mü oynayacak?
İkinci bölümde yok ama daha sonra diziye arada girip çıkacak. Belki Yavuz Donat'la birlikte rol alacaklar. Çünkü bu gerçek hayattan bir dizi. Biz 'Kurtlar Vadisi' gibi bir mafya dizisi değiliz. Siz de oynayabilirsiniz. Gazeteci kimliğinizle başbakanın eşiyle bir röportaj yapabilirsiniz mesela.

* Eşiniz Meyra Hanım da başbakanın kızı rolünü canlandırıyor. Tam bir aile dizisi olmuş...
Meyra'nın daha önceden bir dizi deneyimi vardı. atv'de yayınlanan 'Şöhret Okulu'nda oynamıştı.

* Niçin flaş oyuncular oynatmayı tercih etmediniz?
Flaş isim koymak istemedim. Zaten dizi muvaffak olursa bir ay sonra hepsi flaş isim olacak. Dizinin cast'ına çok önem verdim. Karakterlerin özdeşleşmesi için tek tek seçtik oyuncuları. Ana karakterleri çok önemsedik. Başbakanın kızı Selin'i yazarken, eşim Meyra'yı hayal etmiştim... Onun şirinliğini, düşünce tarzını doğallığını başbakan kızı olarak uyarladım. Başbakanın eşi rolüne de Gülay Kuriş'i koyduk.

O KOLTUĞU DOLDURMAK ZOR


* Dizinin adını neden 'Ateşten Koltuk' koydunuz?
Başbakanları biz bugüne kadar hep mikrofon önünde gördük. Esasında bunun arkasında elbette ki yaşadıkları çok şey var. Ailesiyle ilişkileri var, gözyaşı döktüğü anlar var. Bu dizide onları çok göreceğiz. Kemal Atak bir başbakan ama aynı zamanda da bir baba. Kızıyla çatışıyor mesela... Çok önemli operasyonlara karar veriyor, ülkeyi yönetiyor. Bazı kararlarında insanlar ölüyor, bazı kararlarında alkışlanıyor. Dolayısıyla ateşten bir koltukta oturuyor.

* Peki siz oturmak ister miydiniz o koltuğa?
Yok, başbakanlığı biz yapamayız ama Kemal Atak çok iyi uydu. Başbakanlık çok farklı bir şey. Ben Tayyip Bey'i sayar ve severim açıkçası ama o koltukları doldurmak çok zor. Liderlik kolay bir iş değil. Türkiye'de de baktığınız zaman gerçek lider çok az çıkmış. Tayyip Erdoğan, Demirel, Özal, Menderes... Kemal Atak'ta hepsinden biraz var.

* Dizi kaça mal oldu?
Pahalı bir prodüksiyon çünkü aksiyon sahneleri çok. Binalar havaya uçuyor, konvoylar var, operasyonlar yapılıyor...

* Herhangi bir rakam vermeyecek misiniz?
Yok ama pahalı oldu...
Haberin fotoğrafları