kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hamburgerini baştan yarat

BURCU ALDİNÇ
23.02.2008
Üç ay önce Reşitpaşa'da, IMKB'nin yanında hizmete giren hamburger restoranı, farklı konseptiyle dikkat çekiyor. Hamburgeri fast food anlayışından çıkarmaya çalışan restoranda, etinizin ne kadar pişeceğinden, içine konacak malzemeye kadar her şeye siz karar veriyorsunuz..
İLİŞKİLİ HABERLER
Hamburgerini baştan yarat
"Hamburger bir fast food çeşidi değildir." Bunu ben değil üç ay evvel Reşitpaşa'da açılan Burger Bar adlı restoranın yaratıcıları Ceki Batı, Orkun Kurucu ve Cem Kardeş söylüyor. "Türkiye'de gerçek hamburger yapılmıyor. Ya fast food restoranlarında hızla önümüze gelenler var ya da kafelerde çatal bıçakla yenenler," diyorlar. Tam da 'Hamburger dediğin böyle olmaz mı!' diye düşünürken, Burger Bar'a gidince olmaması gerektiğini anlıyorum. Çünkü yüzde 100 süt danası ve antrkotla yapılan hamburgerlerin her biri, tıpkı bir steak restoranındaki gibi 12 dakika ızgarada pişiyor. Üstelik etinizin az pişmiş, orta ya da çok pişmiş olmasına siz karar veriyorsunuz. Tek karar vermeniz gereken şey etin nasıl pişeceği de değil. Mönüde 'Burger Bar Original' başlığı altında dört farklı seçenek var. Orijinal, cheeseburger, dana baconlı cheeseburger ya da peynirli steak sandiviç seçeneklerinden önce dilediğinizi seçiyorsunuz. Daha sonra da malzeme listesinden, hamburgerinizin içinde olmasını istediğiniz ilaveleri. Karamalize soğan, sote mantar, göbek salata, jalapeno biberi, tatlı turşu dilimleri, domates, ince kesim salatalık... Liste uzadıkça uzuyor. Malzemelerinizi de seçtikten sonra, sıra en can alıcı kararı vermeye geliyor; Sos seçimi. Ketçap, hardal, acı barbekü ve relish, fiyata dahil olan soslar. Eğer seçiminiz bunlardan yana ise ekstra sos ücreti ödemiyorsunuz. Özellikle tatlı turşu ve mayonez bazlı olan relish, hamburgere çok yakışıyor. Acıseverler içinse acılı barbekü sosu var. Bu sos akça ağacının talası ile tütsülenerek hazırlanıyormuş. Ceki Batı, "Hazırlanması yaklaşık dört saat sürüyor," diyor.

VİSKİLİ SOS
Sos çeşitleri bu kadarla da sınırlı değil. Mönüde 'Ekstra Lezzetler' başlığı altında beş farklı sos var. Rokfor peynirli, viskili, chilili, extra dana baconlı ve Cafe de Paris sostan birini seçerseniz 1.50-3 YTL arasında ufak bir ekstra ödemeniz gerekiyor. Tüm sosları kendilerinin hazırladığını söyleyen Orkun Kurucu, en çok Jack Daniels viskiyle hazırlanan sosun tercih edildiğini söylüyor. Dört saatte pişen bu sosun içinde şeker ve ananas da var. Anlayacağınız tadı biraz tatlı. Ama ete çok yakışıyor. Zaten mekanın ortaklarından Kurucu da, Amerika'daki birçok steak restoranında Jack Daniels sos olduğunu hatırlatıyor. Bu tatlı sos, patates kızartmasına da çok yakışıyor, denemek isteyenlere duyurulur. Sadece hamburgerinizi değil, patates kızartmasını da seçebiliyorsunuz. Klasik patates kızartması dışında, kibrit patates ve chili fries da var. Chili fries'da patatesler üzerlerinde Meksika fasulyesi ve cheddar peyniri ile servis ediliyor. Ama ne patatesler ne de hamburgerler çatal-bıçak ve tabakla servis edilmiyor. Çünkü üç ortak, hamburgerin çatal-bıçakla yenmesine karşı. Hamburgerler de patates kızartmaları da kağıtta geliyor. Tabii illa 'çatal' diye tutturanlara, çatal, bıçak veriliyor.

HAMBURGERCİDE FALAFEL
Et yemeyen müşteriler için de seçenekler yok değil. Bir tür Lübnan yemeği olan ve pita içinde servis edilen Falafel, en dikkat çekici tatlarından biri. İnce kıyım yeşillik, domates, humus ve caciki ile hazırlanan yemeğin mönüye girme nedenini Kurucu, "Çok sevdiğimiz ama her yerde yiyemediğimiz bir şeyleri de mönüye eklemek istedik. Sonuç olarak da falafele karar verdik," diye açıklıyor. Falafel dışında hazırlanması saatler süren, zahmetli bir Meksika yemeği olan Cihili'yi de burada tadabilirsiniz. Etli, acı bir Meksika fasulyesi olan yemek, rende cheddar peyniri ile servis ediliyor. Burger Bar tel: m(0212) 229 60 92
Haberin fotoğrafları