kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Güncel Haberler
Geriİleri
Bush halefine yeni Rusya lideri ile iyi geçinmesini tavsiye etti
00:57
ABD Başkanı George W. Bush kendisinin yerine geçecek yeni başkana 2 Mart'ta gerçekleşecek seçimlerle Kremlin'e oturacak yeni Rusya lideri ile dostça ilişkiler kurmasını tavsiye etti.

Bush, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, "ABD-Rusya ilişkileri çok önemli. İstikrar için önemli. Bizim Avrupa ülkeleri ile ilişkilerimiz açısından önemli." dedi. Bu yüzden Rusya'nın yeni liderinin kim olursa olsun kişisel ilişkiler geliştirmeyi önerdiğini söyledi.

Rusya ile ABD'nin işbirliği yapacak bir çok alan olduğuna değinen Bush, "Geçmişte Putin'le bazı konularda anlaşma sağlayamadık. Bildiğiniz gibi Putin de benim gibi doğru sözlü ve tatlı sert bir karekteri var." değerlendirmesi yaptı. ABD Başkanı, ortak tehditler ve ortak çıkarlar için iki ülke liderlerinin ilişkilerinin çok önemli olduğuna işaret etti.

Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne ABD'nin kurmayı düşündüğü füze savunma sistemleri ile ilgili de açıklamalarda bulunan Bush, "Bu, ABD ve Rusya ilişkilerini geren bir konu. Bu, bizim ülkemizin çıkarları açısından çok önemli. Burada Rusya'ya yönelik hiç bir tehdidin olmadığının anlaşılması gerekiyor. Bu 21. yüzyılın temel tehditlerine karşı alınan bir önlem." ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından desteklenen başbakan birinci yardımcısı Dmitri Medvedev'in 2 Mart'ta yapılacak seçimlerde yeni Rusya lideri olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Anayasal olarak üçüncü dönem aday olamayan Putin'in de yeni dönemde başbakan olarak Rusya'nın siyasi hayatında etkisini devam ettirmesi bekleniyor. Basında ABD Başkan adaylarından Hillary Clinton ve Barack Obama'nın Medvedev'in ismini doğru telaffuz edemediği haberleri yer almıştı.