kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ŞELALE KADAK

Ayrımcılık olur diye kadına dönük düzenlemeler yasadan çıkartıldı mı?

Gelen haberlere göre, kadın istihdamını teşvik edici düzenlemeler tehlikeye girmiş!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2007 Aralık ayında, 'İstihdam Paketi' adı altındaki yeni bir yasa çalışmasına başlamıştı. Yukarıda sözünü ettiğim kadına dönük 'pozitif ayrımcılık' yapacak olan bazı düzenlemeler işte bu paketten çıkarılmış.
Gerçekten duyunca çok üzüldüm. TÜRKONFED Başkanı Celal Beysel şöyle diyor:
"Paketin kamuoyuna yansıdığı ilk günlerde kadın istihdamını teşvik edici bazı düzenlemeleri alkışlamıştık. Ancak aldığımız duyumlar, bu düzenlemelerin 'ayrımcılık olur' endişesi ile paketten çıkarıldığı doğrultusundadır. Halbuki kadınlarımızın bugün ihtiyacı olan tam da budur, yani pozitif ayrımcılıktır."
Belki ekonomi sayfalarının okurlarının bildiği rakamlardır ama ben yine de size hatırlatmak istiyorum.
Dünyada toplam işgücünün yüzde 40'ını kadınlar oluşturuyor. Türkiye'de ise yüzde 22.
Bizzat Bakan Nimet Çubukçu'nun bir toplantıda açıkladığı bu rakamlar Türk kadının işgücüne katılımının, Afrika ülkelerindeki kadınlardan bile daha az olduğunu gösteriyor.
Peki öyleyse neden iyileştirme çalışmaları baltalanıyor? Doğrusu anlayabilmiş değilim.
Celal Beysel, bugünlerde Başbakanlık'a intikal etmesi beklenen istihdam paketinde kadın istihdamını artırıcı düzenlemelerin yer alması için 'İş Dünyasında Kadın' raporu ile çalışmalar yaptıklarını söylüyor ve ısrar ettikleri konuları şöyle sıralıyor:
"Önerdiğimiz uygulamalardan ilki, kadın istihdamını artırmaya yönelik vergi ve sigorta primi indirimleri uygulamasıdır.
Bu uygulama özellikle genç kadın işsizler ile çocuk sahibi olması nedeniyle işten ayrılan kadınların işgücüne katılım oranını yükseltecektir.
Bir diğeri ise, sağlık sigortası priminde, sigortası ailesi ya da eşi üzerinden zaten sağlanan kadının çalışması halinde devlete hiçbir yük getirmeyecek olan bir sigorta prim indirimi yapılmasıdır."
Celal Beysel de TUİK'in Kasım ayı işsizlik verilerine atıfta bulunarak, ülkede zaten çok düşük seviyelerde olan kadının işgücüne katılım oranının her geçen gün daha da azaldığına dikkat çekiyor ve umutlarının aslında bu yeni yasa olduğunu vurguluyor.
TÜRKONFED, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e hassasiyetlerini iletmiş.
Bakalım, bu yıl dünya kadınlar gününü Türkiye'deki kadınlar daha bir coşkulu kutlayabilecek mi?