kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

TÜBİTAK'tan kriptolu cep telefonu

18.02.2008
TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE), tamamen özgün ve milli bir yazılımla kripto özellikli cep telefonu geliştirdi.

Yeni teknoloji, özellikle milli gizlilik içeren bilgilerin cep telefonları aracılığıyla güvenli paylaşılmasına olanak tanıyor.

TÜBİTAK'ın Şubat ayı bülteninde yer alan haberde, Türkiye'nin de diğer bütün ülkeler gibi özellikle askeri alanda, hassas bilgilerin dışarıya karşı korunması için güvenli haberleşme altyapısına ihtiyaç duyduğu kaydedildi.

TÜBİTAK UEKAE'nın, Türkiye'deki bu ihtiyaca yönelik 20 yılı aşkın süredir bilgi güvenliği alanında faaliyet gösterdiğinin belirtildiği haberde, ''TÜBİTAK UEKAE, ülkemizde üretilen hassas bilgilerin yabancıların eline geçmemesi için yüksek teknolojili güvenli haberleşme sistemleri geliştiriyor. Bu sistemler başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere, tüm kamu, özel kurum ve kuruluşların hizmetine sunuluyor. TÜBİTAK UEKAE tarafından tamamen özgün ve milli olarak geliştirilmiş modern teknolojiler sayesinde, Türkiye'nin adı artık bilgi güvenliği alanında dünyanın sayılı ülkeleri arasında geçiyor'' ifadelerine yer verildi.

Haberde, günümüzün en popüler haberleşme araçlarından biri olan cep telefonları ile iletişimde, özellikle milli bilgilerin paylaşılmasının güvenli ve üçüncü kişilerin olası erişimine kapalı olarak gerçekleştirilmesinin büyük önem taşıdığı vurgulandı. Haberde, bu ihtiyacın karşılanmasına yönelik çalışmalarını 2006 yılında başlatan TÜBİTAK UEKAE'nın, kripto özellikli bir cep telefonu geliştirme projesini hayata geçirdiği belirtildi.

TÜBİTAK UEKAE tarafından tamamen milli olarak tasarlanan kriptolu cep telefonu sayesinde, milli gizlilik dereceli bilgiler cep telefonları aracılığıyla paylaşılabilecek. Cep telefonlarının haberleşmeye getirdiği tartışılmaz kolaylığın yanında güvenli haberleşme imkanının da eklenmesiyle, hassas bilgilerin güvenli olarak iletilmesi mümkün hale gelecek.