kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dünyaya benzeyen gezegenler!

18.02.2008
Samanyolu'nda Dünya'ya benzeyen gezegenlere sık rastlandığı ortaya çıktı.

Arizona Üniversitesinden astronom Michael Meyer, Amerikan Uzay ve Havacılık Kurumunun (NASA)Spitzer uzay teleskobuyla, Güneş'e benzer yıldızların yüzde 20, hatta yüzde 60'a yakınının Dünya gibi kayalık gezegenlerin oluşumunu sağlayan şartları barındırdığını saptadı.

Boston'daki Amerikan Bilimde İlerleme Derneğinin yıllık toplantısında çalışmalarını sunan Meyer, Güneş'e benzer yıldızlar etrafındaki gaz ve tozların farklı evrelerdeki evrimini incelediklerini ve sonuçları yaklaşık 4,6 milyar yaşındaki Güneş sistemimizin evriminin ilk devreleriyle karşılaştırdıklarını söyledi.

İlk bakışta Dünya gibi gezegenlerin oluşma sıklığının Jüpiter gibi gazla kaplı büyük gezegenlerin oluşma sıklığından daha fazla olduğunun anlaşıldığını söyleyen Meyer, bunu heyecan verici bir saptama olarak değerlendirdi.

Meyer, asıl sonuçların Şubat 2009'da fırlatılması beklenen Kepler uzay aracından alınacağını da belirtti.San Francisco Üniversitesinden Debra Fisher de Meyer ve diğer bilim adamlarıyla düzenlediği ortak basın toplantısında, son 12 yılda gezegenlerin nasıl oluştuğunu gösterdiklerini belirterek, "Güneş sistemimiz dışında 250'den fazla gezegen olduğunu saptadık, en şaşırtıcı şeyse bunların çok çeşitli olması. Artık karbon ve su molekülü gibi hayatın temel unsurlarının evrende ortak olduğunu biliyoruz" dedi.

Bilim adamları, uzun süredir Dünya'nın eşsiz olabileceğine inanıyordu, ancak son 10 yıldır Güneş sistemi dışında daha fazla gezegenin bulunması, Samanyolu'nda "hayata" rastlama olasılığının sanıldığından fazla olabileceğini gösteriyor.